A Nissan részvényei emelkednek a Renault szövetség átalakítása után

2023.01.31. 13:49 • Erste Market Befektetés

A hétfőn bejelentett megállapodás értelmében a Nissan és a Renault mostantól 15%-os részesedéssel rendelkezik majd egymásban, és a Nissan szavazati jogot kap a részesedésével együtt. Korábban a Renault a japán autógyártó mintegy 43%-át birtokolta, a Nissan pedig nem rendelkezett szavazati joggal.

A szövetség egyenlőtlensége már régóta súrlódások forrása volt a Nissan vezetői számára.

"A tőkekapcsolat normalizálása növeli a Nissan szabadságát a vezetés terén, ami megkönnyíti az Egyesült Államokra, Kínára és a feltörekvő piacokra összpontosító stratégia elfogadását" - mondta a hétfői bejelentést követően Masayuki Kubota, a Rakuten Securities vezető stratégája a Reutersnek.

A Renault a japán autógyártó mintegy 28%-át egy francia trösztbe helyezi. Ez magában foglal egy olyan zárolási kötelezettséget, amely egy bizonyos ideig megakadályozza a részvények eladását, valamint egyéb korlátokat szab a részvények eladásának. Az átszervezés megoldja a részvényesi szabályozással kapcsolatos múltbeli aggályokat, mivel a Nissan nem tudta gyakorolni szavazati jogait - mondta Masataka Kunugimoto, a Nomura elemzője.

"Egy olyan kapcsolat, amelyben mindkét vállalat egyenlő, 15%-os szavazati joggal rendelkezik a másikban, jelentősen csökkenti az irányítással kapcsolatos aggodalmakat" - mondta Kunugimoto. "Összességében úgy gondoljuk, hogy ez a bejelentés valószínűleg a Nissan részvényeinek újraértékeléséhez vezet".

Az elmúlt három év során a Nissan részvényei mintegy 23%-ot estek, jóval elmaradva az iparágvezető Toyota Motor Corp. 24%-os és a Renault 4%-os emelkedésétől.

A Renault részvényei 4%-os csökkenéssel zártak hétfőn az üzlet bejelentése után.

 

Forrás: Reuters

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás