Kamatemelési kényszer a magas energiaárak árnyékában

2023.02.01. 14:10 • Podcast

„A kamatemelés lassítása azért várható Amerikában, mert már így is nagy lépésekkel, és viszonylag gyorsan emelték az alapkamatot a korábbi 0 - 0,25 százalék közötti sávból a vélhetően este bejelentendő 4,5 – 4,75 százalék közötti szintre. Ez az Egyesült Államokba, mindössze pár hónap alatt, extrémgyors kamatemelésnek számít” – érzékeltette a jelenlegi monetáris folyamatokat Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője. A szakértő arra számít, hogy most már trendszerűen folytatódik az infláció csökkenése az Egyesült Államokban. Ezt jelzi, hogy 2022. júliusában mérték a 9 százalékos csúcsot, legutóbb, decemberen, pedig már „csak” 6,5 százalékos volt az átlagos áremelkedési ütem.

Az Európai Központi Bank maradhat még az 50 bázispontos kamatemelés mellett. Nagy András szerint a fejlett országok jegybanki döntéshozói tartanak attól, hogy magas szinten rekedhet meg az infláció, nem véletlen, hogy többször jelezték, tartósan magasan maradhatnak a kamatok, és ebben az évben senki se számítson jelentős kamatcsökkentésre. Talán a FED részéről van erre egy egészen apró esély.

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője már azt jegyezte meg, hogy február 5-én újabb embargók élesednek Oroszország ellen az ukrajnai háborúja matt. Tilos lesz az Európai Unióba feldolgozott orosz kőolajat, például dízelt behozni. Ez alól pár ország, köztük Magyarország kapott mentességet. A helyzet azért érdekes, mert az Unióban felhasznált dízelt nem teljesen fedezik az európai finomítók előállításai. „Emiatt például kínai vagy arab területről kell plusz üzemanyagot behozni majd az EU-ba. A nehézségek és a megváltozó importpiacok ellenére nem számítok arra, hogy hiány lenne dízelből majd Európában” – értékelt Pletser Tamás. Az Erste elemzője szerint a földgázellátottsága is biztosított Európának és inkább a következő tél lehet majd problémás, amikor újra el kell kezdeni a gáztározók felöltését.

A beszélgetésben még szó volt arról, hogy:

  • Milyen hatásai vannak a szankcióknak az orosz gazdaságra?
  • Van-e lehetősége arra az oroszoknak, hogy kiváltsák az EU földgáz és kőolaj vásárlásait más piacokon?
  • Maradhat-e 50-60 euró között a földgáz tőzsdei ára, vagy inkább a 100 euró környéki a reális?

Nagy Andrással, az Erste részvényelemzőjével és Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipari elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás