Folytatódhat a tegnapi rally

2023.02.02. 15:11 • Erste Uzsonna

Ma is emelkedhetnek az amerikai tőzsdék, miután tegnap a Fed tovább lassított a kamatemelés ütemén, amivel felbátorította a befektetőket. A határidős indexek felfelé mozdultak el: az S&P 500 1%-os, a Nasdaq 2%-os pluszban jár, a Dow viszont egyelőre nem vette fel a ritmust, és csak 0,1%-kal emelkedik.

Az amerikai székhelyű munkáltatók a decemberi 44 ezer után januárban 103 ezer munkahelyet szüntettek meg, ami a legmagasabb havi érték 2020 szeptembere óta. A legtöbb dolgozótól a technológiai és a kiskereskedelmi vállalatok váltak meg.

A munkanélküli segélyért új kérelmet benyújtók száma 3 ezerrel 183 ezerre csökkent a múlt héten, miközben a piac 195 ezer új kérelemre számított. Az elbocsátások ellenére tehát továbbra is feszes a munkaerőpiac. A tartós kérelmek száma 1 millió 655 ezerre csökkent a korábbi 1 millió 666 ezerről.

A Merck tavalyi negyedik negyedéves eredményei felülmúlták a várakozásokat. A gyógyszeripari vállalat 13,83 milliárd dolláros bevétel mellett 1,62 dolláros tisztított részvényenkénti nyereségről adott számot. Az elemzők 13,67 milliárd dolláros bevételre és 1,54 dolláros egy részvényre jutó profitra számítottak. A vállalat előrejelzése szerint azonban az idei évben az árbevétel és a profit is visszaeshet. A következő hónapokban több kulcsfontosságú, fejlesztés alatt álló hatóanyag vizsgálata is lezárulhat. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás kezelésére szolgáló sotatercept, és egy rák elleni vakcina, amelyet a Merck a Modernával közösen fejleszt.

A Reuters jelentése szerint a Tesla februárban és márciusban heti közel 20.000 járműre emeli sanghaji gyárának termelését. Ez arra utal, hogy az előző hónapok árcsökkentései elérték céljukat, és megnőtt a kereslet a gyártó elektromos autói iránt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás