Belehúzott a hazai ipar decemberben

2023.02.07. 10:04 • Erste Market Sztori

A részletes bontás egyelőre nem ismert; a KSH rövid közleménye szerint a „a legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártásának kibocsátása jelentősen nőtt, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában csökkent a termelés volumene“.

A vártnál lényegesen kedvezőbb adat hátterében vélhetően a járműiparban és az akkumulátor-előállítás terén termelésbe lépő új kapacitásoknak köszönhető. Ugyanakkor ezek maximális kihasználtsága még várathat magára. Egyrészt a régiónkban fellépő újabb gyárleállásoknak (például a csehországi Skoda esetében) is lehetnek a magyar kibocsátásra kedvezőtlen tovagyűrűző kihatásai. Emellett nem kizárt, hogy a szektor már szembesülni kénytelen a lassuló külső kereslet termelésmérséklő hatásával is. Mindemellett középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a jármű- és vegyiparban, valamint az akkumulátorgyártás terén – a feldolgozóipari kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik. A kedvező hatások realizálódása azonban leginkább a globális konjunktúra helyreállásának és energiaválság európai kezelésének függvénye lesz.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás