A MOL negyedik negyedéve gyengébb lesz, mint a korábbi időszakok

2023.02.15. 10:20 • Erste Ötletgyár Mini

A MOL február 17-én teszi közzé 2022. negyedik negyedéves eredményét.

A negyedik negyedéves CCS-alapú, tisztított EBITDA várakozásunk szerint 394 milliárd forint lehetett, ez alacsonyabb a harmadik negyedévben elért 581 milliárd forintnál.

A kutatás-termelés eredménye az előző negyedévhez képest csökkenhet, mivel a Brent nyersolaj átlagára 88,9 dollárra esett hordónként az előző negyedévi 100,8 dollárról. A bécsi CEGH tőzsdei gázár is hatalmasat esett, a negyedéves átlagár 99 euró/MWh volt a harmadik negyedév 201 euró/MWh átlagárával szemben. A kitermelt szénhidrogén mennyiség is enyhén csökkent a mező kimerülése és a karbantartások miatt, míg Horvátországban estek a földgáz átvételi árak. A kutatás-termelés üzletágtól 180 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA-t várunk.

A finomítás-marketing üzletág továbbra is erős marzsokat realizált. A Reuters által becsült Mediterrán komplex marzs 29 dollár/hordó volt. Ugyanakkor Magyarországon december 6-ig ársapkával szembesült, utána pedig a 95%-os Ural/Brent különbségre kivetett különadó csökkentette a cég nyereségét. A petrolkémiai árrés csökkent a negyedévben, a harmadik negyedév 663 euró/tonna szintjéhez képest csak 598 euró/tonna volt. A finomítás-marketing üzletág becslésünk szerint 190 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA érhetett el.

A fogyasztói szolgáltatásokat is érintette az ársapka, majd a különadók emelése Magyarországon. Tisztított EBITDA előrejelzésünk 25 milliárd forint. A gázüzletág 12 milliárd forintos EBITDA-t érhet el, míg a központi költségekre 13 milliárd forintot becsülünk.

A MOL negyedik negyedéve elmarad a korábbi időszakoktól a kisebb árrések, alacsonyabb szénhidrogén árak és a szezonalitás miatt. Az ársapka szabályozás megszűnt Magyarországon december 6-ától, ugyanakkor a kormányzat megemelte a különadókat és az Ural/Brent különbségre kivetett díjat, így ennek az intézkedésnek a pozitív hatása nem volt jelentős. A MOL becslésünk szerint 4,63 milliárd dollár tisztított EBITDA-t ért el éves szinten, ami bőven meghaladja az éves várakozást. A cég minden idők legjobb éves számait közölheti.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás