Különadók nehezékei nyögik majd a magyar blue chipek gyorsjelentései

2023.02.15. 15:35 • Podcast

„A MOL húzta tavaly a magyar tőzsde emelkedését. Olyan kiemelkedően nyereséges évet produkált, amit idén nehéz lesz megismételnie” – így vezette fel a hazai gyorsjelentési szezont a Trend FM Reggeli Monitor című adásában Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája. Szerinte a magyar olajcég komoly nyereség termelőképessége megmaradhat, de meglepetés lenne a 2022-es év nyereségszintjének megismétlése. Főleg úgy, hogy vélhetően egyre inkább szűkül majd a Brent és az Urals közötti olajár különbözet, és az orosz kőolaj fokozatos embargója miatt az is kérdéses, hogy mennyire kell majd átállnia a magyar cégnek is a Brent finomítására, ami újabb befektetéseket, kapacitásbővítő beruházásokat kíván. Kérdéses az is, hogy lesz-e újabb energiaár-sokk, és persze a horvát kormánnyal mennyire tud majd együttműködni a MOL, például az adriai-vezeték esetleges bővítésével kapcsolatban.

„Az OTP évi nyereségtermelő-képessége akár az 500 milliárd forintot is elérhette volna tavaly, ha a pénzügyi szektort nem terhelik szintén extraprofit adók, és persze ha nincs számos esetben kamatstop. Ez utóbbit idén már jó lenne kivezetni, hogy rendeződjön a hazai pénzpiac” – értékelt egy másik főrészvényt Miró József. Az Erste stratégája megemlítette újabb üzleti skalpként a nemrég lezárult szlovén bankvásárlást, amely az egyik legnagyobb szereplővé teszi majd az OTP-t az ottani bankpiacon.

A Richter a nyugati piacokon elért értékesítési sikereivel és terjeszkedésével feledtetni tudja az ukrán és főleg az orosz piac visszaesésé, amely a két ország közötti háború egyenes gazdasági következménye.

A Magyar Telekom pedig összességében komoly versenytársat kaphatott a Vodafone-t felvásároló 4iG személyében, de az Erste stratégája szerint az akvizíció meglepően drága volt, ami vélhetően áremelésre kényszeríti majd a 4iG-t, de vélhetően a magas infláció miatt a Magyar Telekom is tarifanövelést lép meg a következő időszakban.

A beszélgetésben szó volt még arról, hogy:

  • Milyen kihívásokkal néz szembe idén a magyar gazdaság?
  • Hogyan hatna a magyar cégekre az extraprofit különadó kivezetése?
  • Az egyes blue cipek kereskedésében milyen kockázati tényezők vannak idén?

Miró Józseffel, az Erste Befektetési Zrt. stratégájával Nagy Károly beszélgetett a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás