Növekvő kiskereskedelemi forgalom és üzleti bizalom az USA-ban

2023.02.15. 15:27 • Erste Uzsonna

Eséssel nyithatnak ma az amerikai tőzsdék, a határidős indexek 0,5%-os csökkenést jeleznek.

Az Egyesült Államokban a 2%-os konszenzust meghaladó mértékben, 3%-kal emelkedett a múlt hónapban a kiskereskedelmi forgalom a decemberi visszaesés után. A leginkább az áruházak, vendéglátóhelyek és gépjárművek forgalma emelkedett. Az adatok azt mutatják, hogy a fogyasztók bátrabban költenek az erős munkaerőpiac és az inflációs nyomás enyhülésének hatására.

A New York-i feldolgozóipari index februárban -5,8 pontra emelkedett az egy hónappal korábbi -32,9-es értékről, így jelentősen felülmúlta a -18,0 pontra vonatkozó piaci várakozásokat, és arra utal, hogy New York államban az üzleti tevékenység enyhébb ütemben zsugorodott. A felmérésben megkérdezett vállalatok arra számítanak, hogy az üzleti feltételek valamelyest javulni fognak a következő hat hónapban.

A jelzáloghitel-kérelmek száma 7,7%-kal esett vissza a múlt héten az Egyesült Államokban. A lakáshitelek refinanszírozására irányuló kérelmek 12,5%-kal, a lakáshitelek vásárlására irányuló kérelmek pedig 5,5%-kal csökkentek. A jelzáloghitelek kamata átlagosan 21 bázisponttal 6,39%-ra ugrott. "A jelzálogkamatok a múlt héten mindenütt emelkedtek, amit az a piaci várakozás hajtott feljebb, hogy az infláció továbbra is fennmarad, és így a Federal Reserve-nek hosszabb ideig korlátozó monetáris politikát kell folytatnia" - mondta Joel Kan, az MBA alelnöke és helyettes vezető közgazdásza.

A Ford leállította legnépszerűbb elektromos járműve, az F-150 Lightning terepjáró gyártását az akkumulátorokkal kapcsolatos probléma miatt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás