Hartford: Szereti a magas kamatkörnyezetet, ráadásul olcsó

2023.02.21. 10:35 • Erste Ötletgyár Maxi

A Hartford Financial Services Group egy több, mint 200 éve működő amerikai biztosító társaság. Széleskörű biztosítási termékeikkel magánszemélyeket és vállaltokat egyaránt kiszolgálnak.

A jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor az infláció makacsul tartja magát, és a jegybankok további szigorításra kényszerülnek, felértékelődnek azok a szektorok, amelyek jól viselik a magas kamatkörnyezetet. A biztosítók a díjaik emelésével képesek tompítani a költségeik és a kártalanítások összegének növekedését. Emellett fontos megemlíteni, hogy ezek a vállalatok az ügyfelektől kapott biztosítási díjakat főként kötvényekbe fektetik. A magas kamatkörnyezet hatására az ebből származó nyereség is megugrik.

A Hartford február 2-án számolt be tavalyi negyedik negyedéves eredményéről. A vállalat 2,31 dolláros tisztított nyereséget termelt, amivel felülmúlta az 1,89 dollárra vonatkozó várakozást. Az előző év azonos időszakához képest ez 9,5 százalékos növekedést jelent. A bevétel 6 milliárd dollár volt, ami szintén magasabb az előzetes becslésekben szereplő 5,7 milliárdnál.

Az erős negyedéves eredményeket a vezetőség a csoportos életbiztosításon belül a halálozási többletkárok csökkenésének, valamint a vagyon- és balesetbiztosítási díjak emelésének tulajdonította. Az eredményt némileg rontották az Elliott névre keresztelt ciklon okozta katasztrófakárok és a megemelkedett költségszint.

Érdemes megemlíteni a befektetésből származó eredményt is, ez közel 12 százalékkal 640 millió dollárra nőtt az előző negyedévben, ami a magasabb kamatkörnyezetnek köszönhető. Az amerikai jegybank várhatóan tovább emeli az irányadó kamatot a következő hónapokban, így emelkedhetnek a kötvényhozamok, ami támogatja a Hartford befektetésből származó nyereségének további növekedését.

A várakozások szerint a vállalat bevétele 4,8 százalékkal 24,1 milliárd dollárra nő az idei évben, a tisztított nyereség pedig 2,62 milliárdra, ez részvényenként 8,45 dollárt jelent. 2024-ben újabb 5 százalék körüli bevételnövekedés és 9,53 dolláros részvényenkénti profit jöhet, tehát a vállalat eredményei növekedő tendenciát mutatnak.

A vállalat osztalékot is fizet a részvényeseknek, ez azonban nem jelentős mértékű. A negyedévente esedékes összeg jelenleg 42,5 cent, ami nagyjából 2,2 százalékos éves osztalékhozamnak felel meg.

Olcsóbb, mint a többiek

A hasonló vállalatok képest a Hartford értékeltsége kifejezetten alacsonynak mondható. Az árfolyam és a részvényenkénti nyereség viszonyát mutató P/E arány 9,3 az idei eredményvárakozásokkal számolva. A szektortársak átlaga ennél 85 százalékkal magasabb. Ez azt jelenti, hogy a Hartford jóval magasabb nyereséget termel árfolyamarányosan. A saját tőke arányos nyereséget (ROE) vizsgálva szintén az látható, hogy a vállalat kedvezőbb pozícióban van a versenytársakhoz képest, ugyanis az idei évre várt 17,3 százalékos megtérülés jóval magasabb a 12,1-es átlagnál. 2024-ben csökkenhet a különbség (15,2% vs. 13,2%) de még így is a Hartfordnál van az előny.

Forrás: Erste, Bloomberg

Technikai kép

Az árfolyam a szeptember végi 60 dolláros mélypontjáról felpattanva közel 30 százalékot menetelt, azonban az idei évben inkább az oldalazás volt jellemző. Január elején a részvény árfolyama megközelítette a 80 dollárt, de 79,4 dollárnál elakadt az emelkedés. Az MACD indikátor február 10-én vételi jelzést adott, azóta ismét emelkedő trendben mozog a papír. Az RSI indikátor távol áll a túlvettséget jelentő szinttől, így van még tér az emelkedésre. A 79,4 dolláros ellenállást a közeljövőben áttörheti a papír, ahonnan elrugaszkodva folytatódhat az emelkedés, így az aktuális árfolyamon kedvező beszállási lehetőséget látunk. A javasolt kiszállási pont 94,2 dollár, a veszteség minimalizálása érdekében a stop-loss megbízást a 72,15 dolláros szint alá, 72 dollárhoz javasoljuk elhelyezni. Így a pozíció hozam-kockázat aránya megközelítőleg 2,5:1.



Forrás: Erste, Bloomberg

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás