Fordulat a PCE infláció növekedési ütemében

2023.02.24. 15:22 • Erste Uzsonna

Ütik a határidős indexeket Amerikában a vártnál magasabb PCE inflációs adatközlés után. A Dow Jones 1,1%-os, az S&P 500 1,3%-os, míg a Nasdaq 100 1,8%-os mínuszban várja a mai nyitást.

Hat hónap lassulás után ismét gyorsult a PCE infláció növekedésének üteme, és a decemberi 5,3% után januárban 5,4%-kal emelkedett az index (év/év). A havi alapú mutató 0,6%-kal nőtt, miközben a PCE maginfláció 4,7%-kal nőtt (év/év), ami szintén nagyobb, mint a korábban mért 4,6%. Az éves PCE inflációt tekintve kerek 5%-os gyorsulást vártak az elemzők, míg a maginflációban 4,3%-osat.

A személyi jövedelmek átlagosan 0,6%-kal (hó/hó) nőttek januárban az Egyesült Államokban, ami elmaradt a becsült 1,0%-tól, de növekedést jelent a decemberi 0,3%-hoz képest.

A clevelandi Fed-elnök, Loretta Mester szerint még további emelésekre van szükség az infláció letöréséhez – mondta a CNBC-nek adott nyilatkozatában. „A kamatszintet 5% fölé kell emelni és egy ideig ott tartani, hogy az árindex fenntartható módon 2% közelébe csökkenjen” – tette hozzá, majd azt is elárulta, hogy ha nagyon kellemetlen adat érkezik az infláció helyzetéről, úgy akár újra 50 bázisponttal lenne érdemes szigorítani a monetáris kondíciókon.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás