Hozamtermelés nehéz piaci körülmények között - Erste World webinárium

2023.02.28. 17:42 • Webinárium

Tematika:

  • Hol vannak most jobb fektetési lehetőségek: a kötvény vagy a részvénypiacokon?
  • Valóban túlértékeltek már az USA részvények?
  • Mennyire féljünk a fejlődő piacoktól?
  • Hol tart most a hidrogén sztori?

Előadóink:

  • Bencze Lajos, az Erste World vezetője
  • Kiss Péter, az Amundi Befektetési igazgatója
  • Szomódi Balázs, az Amundi Third Party Értékesítési és Termékfejlesztési vezetője

A webinárium alatt érkezett kérdések és szakértőink válaszai:

Az USA felmondta a kettős adóztatást kizáró egyezményt, ami nehéz helyzetbe hozza a magyar cégeket és magánszemélyeket egyaránt. Mekkora adó terhelheti az árfolyam nyereségből származó jövedelmeket? Van-e lehetőség az egyezmény megújítására?
Ha minden marad a jelenlegi állapot szerint, és nem kerül sor az egyezmény megújítására, akkor az amerikai 30%-os forrásadó mellé még további 5%-nyi adófizetési kötelezettség járulna. Ez nem a hivatalos álláspontunk, csak előzetes elemzéseken alapuló tájékoztatás. Pontosabb információkkal a banki tanácsadók, illetve adótanácsadók tudnak szolgálni.

A hidrogén technológia várható, hogy a jövő egyik meghatározó zöld energiája lesz?
Milyen mértékben lehet képes elterjedni a mindennapi életben?
Az ERSTE-nél jelenleg elérhető EUR deviza mellett várható USD és/vagy HUF devizában denominált eszköz?
Igen, mindenképpen a jövő meghatározó technológiája, energiaforrása lesz, az új EU-s energiaátmenetet célzó programok egyik alappillére. Sokrétű a felhasználási módja, főleg az energiatárolásban, közlekedésben lehet nagyobb szerepe a mindennapokban. EUR és USD-ben már elérhető.

Iparági becslések szerint a hidrogén a globális energiamix akár 17%-át is adhatja 2050-re ezáltal akár 15%-os csökkenést is eredményezhet a CO2 kibocsátásban, ezáltal nagyon jelentős szerepe lehet a net zero kibocsátás felé vezető úton. Ez a zöld energiával előállított hidrogénre, vagy olyan hidrogén előállításra vonatkozik, ahol ugyan fosszilis energiát használnak a hidrogén előállításához, azonban az üvegház hatású gázok kibocsátását jelentős mértékben csökkentik, hiszen maga a hidrogén nem primer, hanem szekunder energiaforrás. Első sorban a nagy CO2 kibocsátású, nehezen csökkenthető iparágakban lehet nagyobb a szerepe, nem feltétlenül a mindennapi lakossági használatban. EUR sorozat elérhető

Magyarországról is elmondható, hogy a monetáris szigorítás elérte a csúcsát, tehát itthon érdemes már most kötvényekre váltani?
Igen, az Amundi jelenlegi várakozásai szerint idén az irányadó kamatok csökkenése várható, mely kedvezhet a hazai kötvényeknek.

Erdemes-e 30% koruli GBP devizat tartani, vagy erdemesebb diverzifikalni csak EUR es USD-be?
Különösebb várakozásunk nincs a GBP-vel szemben, az látszódik, hogy a GBP volatilisebb deviza mint az EUR, de az utóbbi években kevésbé volt volatilis mint az USD. A GBP együttmozgása (korrelációja) az USD-vel és az EUR-ral igen magas, így az elérhető addicionális diverzifikációs hatás viszonylag kicsi, csak a devizákat nézve.

Az amerikai tőzsdékre bevezetett kínai részvények esetében, a szabályozás alapján történő esetleges kivezetési kockázat (delisting) jelenleg hogyan alakul?
A legutóbbi híradások alapján csökkent a kivezetés veszélye.

https://pcaobus.org/news-events/news-releases/news-release-detail/pcaob-secures-complete-access-to-inspect-investigate-chinese-firms-for-first-time-in-history

Az illetékes amerikai hatóság hozzáfért a kérdéses audit riportokhoz, és azok elemzése folyamatban van. A folyamatos hozzáférés szükséges feltétele annak, hogy ezek a cégek elkerüljék a kivezetést. A korábbi 2021-es megállapítást, ami a kivezetési kockázatot okozta érvénytelenítették, így az azonnali kivezetési kockázat lecsökkent.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás