Nem túl nagy lendülettel, de megérkezhetett az inflációs fordulat Magyarországra

2023.03.08. 13:16 • Podcast

A KSH adatai, hogyha az éves indexeket nézzük, továbbra is nagyon magas áremelkedési ütemről árulkodnak. Az élelmiszerek 43 százalékkal drágultak egy év alatt (legnagyobb mértékben a tojás, a tejtermékek, a vaj és a vajkrém, egyaránt több mint 75 százalékkal), a háztartási energia 49 százalékkal került többe, az üzemanyagok ára 30, a szolgáltatásoké pedig 11,6 százalékkal emelkedett.

„A havi szintű árindex, januárhoz képest 0,8 százalék volt, és tavaly egyáltalán nem láthattunk 1 százalék alatti értéket” – mondta az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. Nyeste Orsolya szerint a következő hónapokban már láthatunk majd élelmiszer árcsökkenést is havi alapon. Erre utal, hogy a FAO élelmiszer árindexe 11 hónapja csökken, míg a hazai mezőgazdasági árindex is visszaesésnek indult, még tavaly októberben. Az élelmiszer árstopok április végi kivezetése persze némiképp fékezheti majd ezt a hatást, a jelenlegi várakozások szerint májustól.

Nyeste Orsolya hozzátette: a fogyasztók már visszafogják a vásárlásaikat, a magas infláció miatt. Ebből fakadóan az élelmiszerlánc különböző pontjain is mérséklődhet az átárazási, áremelési hatás, ami lefelé tolhatja az árindexet. A kereslet visszafogása egyébként a Magyar Nemzeti Bank szigorú monetáris politikájának is az egyik fő célkitűzése volt, a forint erősítése mellett. Mindkettő szerepet játszott a februári, enyhe inflációs fordulatban. „Az év végére, legkorábban novemberben mehet 10 százalék alá az éves szintű árindex Magyarországon” – zárta gondolatait az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.   

A beszélgetés első felében Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Az interjúban szóba került, hogy:

  • mely szektorok teljesítettek a legjobban Európában, a gyorsjelentési szezonban?
  • végleg elmúltak az ellátási láncokkal kapcsolatos bizonytalanságok?
  • az amerikai, vagy az európai cégek kilátásai a jobbak az idei évre vonatkozóan?

Az első részben Nagy Andrással, az Erste Befektetési Zrt. elemzőjével, a másodikban pedig Nyeste Orsolyával, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás