Nyugtat a svájci jegybank

2023.03.16. 10:54 • Erste Market Befektetés

Este a svájci jegybank és a svájci pénzügyi felügyelet (FINMA) közös közleményben jelezték, hogy a hétvégén bedőlt amerikai bankoknak nincs közvetlen hatása a Credit Suisse-re vagy más svájci pénzintézetre. Továbbá, hogy a svájci nagybank megfelel a likviditási és tőkekövetelményeknek, sőt a szisztematikusnak minősített bankoktól elvárt többlet követelményeket is teljesíti. Már önmagában a közleménynek jelentős nyugtató hatása volt, de a svájci jegybank továbbment és extra likviditást is kínált a Credit Suisse-nek.

Egyébként a forintnak is nehéz napja volt tegnap. Jelentős gyengülést követően átmenetileg 400 fölött is járt az EURHUF devizapár jegyzése. A többi feltörekvő devizához képest is gyengén szerepelt a forint az elmúlt napokban. A mexikói pesóval viszont szokatlanul szoros együtt mozgás tapasztalható, ami segít megérteni a folyamatokat. Mindkét deviza magas kamattartalommal rendelkezik, amire jelentős long pozíciók épültek fel. Most, hogy a befektetők menekülnek a feltörekvő piaci devizákból, ez nagyobb arányú pozíciózárást eredményez az említett két devizánál, így az eladói nyomás nagyobb árfolyamgyengülést generál. Elméletileg ez a hatás azonban csak átmeneti, és csak addig jelentkezik, amíg tart a kötések zárása. Ma a likviditás visszatérésével és a befektetői hangulat javulásával már erősödik a forint.

Az elmúlt napok eseményeinek egy fontos hatása lehet a világra. A Fed, és várhatóan a többi jegybank is visszalép a kamatok gyors emelésétől. Ennek viszont az lehet az eredménye, hogy az infláció tartósan velünk maradhat, ami fékezheti a következő évek gazdasági aktivitását.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás