Közös nyilatkozatot adott ki a Svájci Nemzeti Bank és a Svájci Pénzügyi Felügyelet

2023.03.16. 15:28 • Erste Market Sztori

„A Svájci Pénzügyi Felügyelet (FINMA) és a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kijelentik, hogy az egyes amerikai bankok problémái nem jelentenek közvetlen kockázatot a svájci pénzügyi piacokra. A svájci pénzintézetekre vonatkozó szigorú tőke- és likviditási követelmények biztosítják stabilitásukat. A Credit Suisse megfelel a rendszerszinten jelentős bankokra vonatkozó tőke- és likviditási követelményeknek. Szükség esetén az SNB likviditást biztosít a Credit Suisse számára.

A FINMA és az SNB ebben a közös nyilatkozatban hívja fel a figyelmet arra, hogy az amerikai bankpiac jelenlegi turbulenciája miatt a svájci intézményeknél semmi nem utal a közvetlen kockázatra.

A svájci szabályozás minden bank számára előírja, hogy olyan tőke- és likviditási puffereket tartson fenn, amelyek megfelelnek vagy meghaladják a bázeli szabványok minimumkövetelményeit. A rendszerszinten fontos bankoknak továbbá magasabb tőke- és likviditási követelményeknek kell megfelelniük. Ez lehetővé teszi a nagyobb válságok és sokkok negatív hatásainak elnyelését.

A Credit Suisse megfelel a szabályozói tőke- és likviditási követelményeknek.

A Credit Suisse tőzsdei értékét és hitelviszonyt megtestesítő értékpapírjainak értékét az elmúlt napokban jelentősen érintették a piaci reakciók. A FINMA nagyon szoros kapcsolatban áll a bankkal, és hozzáfér minden felügyeleti jogilag releváns információhoz. Ennek fényében a FINMA megerősíti, hogy a Credit Suisse megfelel a rendszerszinten jelentős bankokra vonatkozó magasabb tőke- és likviditási követelményeknek. Emellett az SNB szükség esetén likviditást biztosít a globálisan aktív banknak. A FINMA és az SNB nagyon szorosan követi a fejleményeket, és a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében együttműködik a szövetségi pénzügyminisztériummal.”

Az eredeti nyilatkozat elérhető a Svájci Nemzeti Bank honlapján: https://www.snb.ch/en/mmr/reference/pre_20230315/source/pre_20230315.en.pdf

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás