A UBS veszi meg a Credit Suisse-t

2023.03.20. 13:57 • Erste Market Sztori

Ezzel megszűnik a 166 éves bank függetlensége, és beolvad a szintén svájci nagytestvérbe, mely mérlegfőösszeg alapján körülbelül kétszerese. A tranzakció részvénycserével történik, minden 22,48 darab Credit Suisse részvény után jár 1 darab UBS részvény. A részvényesekkel szemben semmilyen kompenzációra nem számíthatnak azok a kötvénytulajdonosok, akik nagyon speciális, tőkeként viselkedő AT1 (additional tier 1) kötvényt birtokolnak. Ezek tipikusan intézményi befektetők, akik a kötvények megvásárlásával vállalták a kockázatot, hogy a tőkemegfelelés jelentős esésekor, vagy szabályozói döntés esetén elveszíthetik befektetésük értékét. Ez az összeg azonban nem jelentős rendszerszinten.

A lehető legzökkenőmentesebb átállást a svájci jegybank és az állam is támogatja garanciák nyújtásával. A svájci jegybank 100 milliárd értékű extra likviditást hajlandó nyújtani a UBS-nek, az állam pedig 9 milliárd svájci frankig hajlandó viselni a Credit Suisse-től átvett eszközökön esetlegesen keletkező veszteségeket. Mivel a felvásárlás a pénzügyi rendszer stabilitásának erősítése érdekében történik, így kivételesen nincs szükség a részvényesek jóváhagyására és a versenyhatóság sem fogja vizsgálni az összeolvadást. Így heteken belül várhatóan ténylegesen is egyesülhet a két bank. A UBS az eszközök teljes állományát és az ügyfeleket is átveszi.

A tranzakciót az EKB, a BoE, a Fed és az amerikai pénzügyminisztérium is támogatta és helyes döntésnek tartják, ezzel párhuzamosan kiemelve a pénzügyi rendszer stabilitását. Ezzel számos, a Credit Suisse-szel kapcsolatos kérdés végére pont került, ami segíthet csökkenteni az elmúlt időszak bizonytalanságát. A lépést pozitívnak tartjuk a pénzügyi stabilitás egésze szempontjából.

A UBS jelentős szinergiákat vár az egyesüléstől. A mostani tranzakcióval 4-5 helyet lépnek előre az európai banklistán. A UBS komoly tapasztalatokkal rendelkezik az akvizíciók kapcsán, hiszen hosszú fennállása óta már mintegy 370 intézményt vásárolt fel.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás