Felminősítettük a MOL-t

2023.03.28. 11:16 • Erste Market Befektetés

Legújabb olaj- és gázipari szektor elemzésünkben Tartásról Felhalmozásra minősítettük fel a MOL-t, az új 12-havi célárat pedig 2.950 forintban határoztuk meg a korábbi 2.860 forint után.

A MOL továbbra is erős környezetben működik, a cég magas finomítói marzsokkal és szénhidrogén árakkal szembesül. A 2023-as év várhatóan gyengébb lesz, mint a minden szempontból kimagasló 2022-es esztendő volt. Összességében így is 3 milliárd dollár feletti tisztított, CCS-hatással korrigált EBITDA nyereséget várunk a tavalyi 4,7 milliárd dollárral szemben.

90 dollár/hordó Brent kőolaj és 90 euró/MWh TTF azonnali gázárral számolunk 2023-ra. A tavalyi évvel szemben idén magasabb az adószint, főleg az Ural/Brent különbségre Magyarországon kivetett 95%-os adó jelent komoly érvágást, viszont 2022. december 7-étől megszűnt az üzemanyagár befagyasztás.

Az orosz olajról való leválás jelenti jelenleg a cég számára a legnagyobb kockázatot, mivel a horvát Janaf-fal csak idén március végéig van megállapodás a szállítási volumenekről és árakról.

A MOL osztalékfizetése elérheti a részvényenkénti 400 forintot (150 forint normál és 250 forint rendkívüli osztalék) a tavalyi sikeres év után, ami 16%-os osztalékhozamot jelent. A három kormány-közeli alapítvány megléte erősíti az osztalék kifizetés esélyét.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás