A felhőbiznisz növekedési pályán tartja az Oracle-t

2023.03.30. 15:31 • Erste Ötletgyár Maxi

Az Oracle a világ legnagyobb IT cégei közé tartozik. Adatbázis-kezelő szoftverei révén vált világhírűvé, de az utóbbi időben az iparági trendeket követve egyre nagyobb fókuszt kap a felhő-üzletág, ami a vállalat legdinamikusabban növekvő egysége. Az Oracle az elmúlt években globálisan az egyik legnagyobb felhőszolgáltatóvá nőtte ki magát, a bevételek több, mint 30 százaléka származik a felhőalapú szolgáltatásokból.

A felhő és a mesterséges intelligencia találkozása

Az utóbbi időben rendkívül nagy érdeklődés övezi a mesterséges intelligencia (AI) felhasználási lehetőségeit. A technológia komoly növekedés előtt áll, az előrejelzések szerint az évtized végére 1600 milliárd dolláros piaca lehet, miközben ez tavaly mindössze 120 milliárd volt. Bár az Oracle nem közvetlenül a mesterséges intelligenciával foglalkozik, felhőszolgáltatóként mégis van kapcsolódás. Az AI által igényelt gigantikus mennyiségű adat tárolását a felhőszolgáltatók teszik lehetővé, a mesterséges intelligencia segítségével pedig hatékonyabbá és kifinomultabbá válnak a felhőalapú szolgáltatások.

Március 21-én az Oracle és az egyik legjelentősebb mesterséges intelligenciával foglalkozó cég, az NVIDIA vezetői bejelentették, hogy kibővítik a meglévő stratégiai együttműködésüket, és az Oracle felhőinfrastruktúrája segítségével teszik elérhetővé vállalati ügyfeleik számára az NVIDIA AI-alapú szuperszámítógépes szolgáltatásait. Ez jól mutatja azt, hogy az Oracle a felhőszolgáltatásai révén sikeresen aknázhatja ki a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket is.

Növekedési pályára állt

Az Oracle eredménye a tavaly május végén zárult 2022-es fiskális évben némileg visszaesett, de az aktuális, 2023-as pénzügyi évben a várakozások szerint rekordnak számító 49,8 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 5 dollár nyereséget könyvelhet el a vállalat. Ez utóbbi közel 30 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a 2024-es fiskális évben pedig további 10 százalékos profitbővülés várható. Az Oracle tehát stabil növekedési pályán halad. Ez főként a felhőalapú szolgáltatásoknak köszönhető, az ebből származó bevételek az aktuális pénzügyi év eddigi három negyedévében 40 százalék fölötti növekedést mutattak éves összevetésben.

Alulértékelt a versenytársakkal szemben

Az Oracle-t jelenleg a konkurens cégeknél alacsonyabban értékeli a piac. A vállalat P/E rátája az idei év eredményvárakozásait alapul véve 17,9, szemben a hasonló cégekből álló peer-group 30 fölötti átlagával. Ez több, mint 40 százalékos diszkontot jelent, ami a következő éveket megvizsgálva is hasonló mértékű. Ez alapján bőven van tér az Oracle árfolyamának növekedésére anélkül, hogy túlértékeltté válna.

Emellett a vállalat 40 cent osztalékot fizet negyedévente, ami évesítve 1,8 százalékos osztalékhozamot jelent a jelenlegi árfolyammal számolva. Ez nem kiemelkedő, de mégis pozitív, mivel a szektor legtöbb vállalata egyáltalán nem fizet osztalékot a részvényeseknek.

Forrás: Erste, Bloomberg

Technikai kép

Az Oracle árfolyama a tavalyi év nagy részében csökkenő trendben mozgott, azonban szeptember végén elérte a mélypontot, és egy dupla alj alakzat bontakozott ki, ami általában trendfordulót jelez. Ez után valóban emelkedés vette kezdetét, és 60 dollár környékéről 90 dollárig menetelt az árfolyam. A 91,2 dolláros szint azonban erős ellenállásnak bizonyult, és az elmúlt hónapokban többször is lefordult a közeléből az árfolyam. Március közepén ismét emelkedés vette kezdetét, a 81,9 dolláros támaszról felpattanva az árfolyam áttörte a rövid távú mozgóátlagokat, az MACD indikátor pedig vételi jelzést adott. Ismét közel a 91,2 dolláros szint, amit áttörve megnyílhat az út a 2021 decemberében látott 106,1 dolláros csúcs felé. A belépési pontunk az aktuális árfolyam, a célár pedig a márciusi csúcs alatt, 105,9 dollárnál lesz. Az esetleges veszteség minimalizálása érdekében a stop-loss megbízást a 85,6 dolláros támasz alá, 85,2 dollárhoz helyezzük el. A pozíció hozam-kockázat aránya így meghaladja az 5:2-t.


Forrás: Erste, Bloomberg

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás