A ChatGPT csökkentheti az infláció mértékét?

2023.04.04. 11:43 • Erste Market Sztori

Amikor már látszott az infláció emelkedése, akkor pl. a ChatGPT még a kanyarban sem volt, legalábbis a köztudatban. Sőt, még Bill Gates is inkább feladatokat adott a fejlesztőbrigádnak, amit azok a várt évek helyett hónapok alatt oldottak meg. Innen pedig a fejlődés megint egy nagyot ugorhat. A MI megjelenése a mindennapjainkban az ipari forradalomhoz hasonló lépés. S ugyan nem tudjuk, hogy mi lesz a vége, de az már most látszik, hogy számos területen jelentős termelékenységnövekedést fog hozni. Ez ráadásul nagy valószínűséggel viszonylag gyorsan fog bekövetkezni.

Egyes becslések szerint az éves globális termék és szolgáltatás bővülést akár 7 százalékkal is növelheti a MI elterjedése, egyes munkák hatékonyságának növelésén keresztül. Ilyenek például az adminisztratív munkaterületek, ahol a feladatok 46, vagy a jogi területek, ahol a munka 44 százalékát is átveheti egyes becslések szerint. Ugyanakkor a kétkezi munkaterületeken a termelékenység növekedés jóval alacsonyabb maradhat. Például az építőiparban 6, míg a karbantartás területen 4 százalékát veheti át a munkafolyamatoknak. Ugyanakkor az informatikában is robbanást hozhat, hiszen a szoftverfejlesztők jelentős része már ma is a MI-val ellenőrizteti vagy éppen annak segítségével írja meg a programokat. Az ő produktivitásukat 55 százalékkal növelheti a MI.

A Microsoft beépíti a MI megoldásokat az Office termékeibe, s ezekkel innentől kezdve valószínűleg sokkal gyorsabban lehet majd dolgozni. Ilyen emberből és munkakörből pedig igazán sok van a világon. Sőt, míg a ChatGPT 170 milliárd paraméterrel dolgozik, addig a Bloomberg is kifejlesztette a saját nyelvi modelljét. A nagy pénzügyi adatszolgáltató eddig is dolgozott mesterséges intelligenciával, de most egy 50 milliárd változóval paraméterezett, ún. BloombergGPT hozott létre, ami az elmúlt negyven év adtain volt trenírozva. Elsősorban a piaci hangulat elemzésére, a hírek osztályozására és a kérdések megválaszolására fogják használni. Ugyanakkor a széles adatbázis és a MI kombinációja egyéb új funkciók bevezetését is lehetővé teszi. Ez pedig megkönnyítheti az előrejelzések készítését is.

Egy szó, mint száz, egy új ipari forradalom kapujában állunk, ami éppen akkor jött el, amikor a világ termelékenységi problémákkal küzd. Nem tudjuk, hogy mindez hova fog vezetni, ráadásul az új technológia számos kérdést vet fel (pl. alapjövedelem), de ezt valószínűleg már nem lehet megállítani. Viszont segíthet kihúzni a világot a potenciális stagfláció csapdájából!

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás