Enyhülő inflációs nyomást jeleznek a termelői árak

2023.04.13. 15:18 • Erste Uzsonna

Pozitív hangulatban indulhat a mai nap az amerikai tőzsdéken. Az infláció enyhülését jelző adatok közzététele után felpattantak a határidős indexek, a Dow 0,2%-os, az S&P 500 0,4%-os, a Nasdaq pedig 0,6%-os pluszban jár.

A termelői árak márciusban 0,5%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest az Egyesült Államokban, miközben az elemzők stagnálásra számítottak. Éves összevetésben a mutató a februári 4,9% után csak 2,7%-kal emelkedett, ami 2021 januárja óta a legalacsonyabb érték, és elmarad a 3,0%-os várakozásoktól. Az élelmiszer és energiaárak nélkül számolt éves termelői árindex a várakozásoknak megfelelően 4,8%-ról 3,4%-ra mérséklődött.

Az múlt héten 11 ezerrel 239 ezer főre emelkedett a munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban, ami meghaladta a 235 ezres piaci várakozást. A tartós segélykérelmek száma 1,81 millióra csökkent a korábbi 1,82 millióról, és elmaradt az 1,83 milliós előzetes becsléstől.

A Fehér Ház szóvivője arról beszélt, hogy az amerikai gazdasági adatok nem utalnak recesszióra, mivel a munkaerőpiac és a fogyasztás továbbra is erős. Ez ellentmond a Fed elemzőinek, akik kisebb visszaesést várnai az idei évre.

A Delta Air Lines ma tőzsdenyitás előtt tette közzé az idei első negyedévre vonatkozó gyorsjelentését. A vállalat az elemzők által várt 29 cent helyett csak 25 centes részvényenkénti nyereségről adott számot 11,84 milliárd dolláros bevétel mellett, ami szintén elmarad a 12 milliárdos konszenzustól. A vezetőség kiemelkedő nyári szezonra számít, mivel az utasok a magas árak és a makrogazdasági bizonytalanság ellenére folyamatosan vásárolják a repülőjegyeket. A légitársaság a második negyedévre a tavalyinál éves összevetésben 15-17%-kal magasabb bevételt, valamint 2 és 2,25 dollár közötti részvényenkénti nyereséget prognosztizál. A Wall Street ennél gyengébb, 14,7%-os bevétel-növekedésre és 1,66 dolláros részvényenkénti nyereségre számított. Ezt a befektetők pozitívan értékelték, az árfolyam 3%-ot emelkedett a nyitás előtt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás