Jól teljesítettek a nagy amerikai bankok

2023.04.14. 15:09 • Erste Uzsonna

Lefelé mozdultak el a határidős indexek a tőzsdenyitás előtt: a Dow 0,1%-os, az S&P 500 0,2%-os, a Nasdaq pedig 0,7%-os mínuszban jár.

A kiskereskedelmi forgalom márciusban 1%-kal csökkent havi szinten az Egyesült Államokban a februári 0,2%-os visszaesést követően, miközben a piac csak 0,5%-os csökkenést várt. A friss adat azt jelzi, hogy a költségnyomás és az emelkedő kamatok visszafogták a fogyasztók költési hajlandóságát.

Az USA import árindexe márciusában 0,6%-kal csökkent az egy hónappal korábbihoz képest, így jóval meghaladta a 0,1%-os visszaesésre vonatkozó piaci várakozásokat. Éves szinten 4,6%-kal csökkentek az importárak, szemben a várt 4,1%-kal.

Ma tőzsdenyitás előtt három amerikai nagybank is közzétette első negyedéves jelentését. A JPMorgan befektetési banki bevétele rekordot döntött, miközben a teljes betétállomány 2,38 ezer milliárd dollárra emelkedett. A vállalat bevétele 39,3 milliárd dollárra emelkedett, ami éves szinten 25%-os növekedést jelent, felülmúlva a várt 36,8 milliárdos értéket. A 4,1 dolláros részvényenkénti eredmény is pozitív meglepetést okozott, ugyanis az elemzők csak 3,38 dollárra számítottak. Jamie Dimon, a vállalat vezérigazgatója szerint megnőtt a recesszió valószínűsége, bár az amerikai gazdaság továbbra is erős. Továbbá arra számít, hogy a pénzügyi feltételek szigorodni fognak, mivel a hitelezők konzervatívabbá válnak. A JP Morgan árfolyama 6%-kal emelkedett a pozitív eredmények hatására.

A Wells Fargo szintén az előrejelzések felett teljesített, 20,7 milliárd dolláros bevételt ért el az előző negyedévben a várt 20 milliárd helyett. Az egy részvényre jutó nyereség 1,23 dollár lett, ami szintén meghaladja az 1,13 dolláros konszenzust. A magasabb kamatok és a magasabb hitelállomány hatására megugró nettó kamatbevétel segítette a jó eredményt. Az árfolyam 4%-os emelkedéssel reagált a jelentésre.

A Citigroup is erős negyedévet zárt a magasabb hitelkamatoknak köszönhetően. A vállalat bevétele éves szinten 12%-ot nőtt, így 21,45 milliárd dollár lett, miközben az elemzők csak 19,94 milliárdra számítottak. Az 1,86 dolláros részvényenkénti nyereség felülmúlta a várt 1,65 dollárt. A vállalat árfolyama 2%-ot emelkedett a nyitás előtt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás