Májusban vagy júniusban indulhat el a valódi kamatcsökkentés – újabb amerikai bank került bajba

2023.04.26. 16:37 • Podcast

„A First Republic Bankból 100 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők, ezért is kerülhetett bajba a pénzintézet, amely elkezdte bizonyos eszközeinek az értékesítését. Közben hitelért folyamadott a FED, pont erre az esetekre létrehozott programjához, és ezt a kölcsönt 1 éven belül kell visszafizetnie. Ideje van, de meglepő lenne, ha ennek a pénzintézetnek a története is nem felvásárlással végződne. Vélhetően valamelyik nagyhal megeszi majd ezt a bajba került kishalat” – értékelte az újabb bajba került amerikai bank helyzetét Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája.

A hazai banki extraprofitadó második félévi újraszabályozásával kapcsolatban Miró József a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában úgy nyilatkozott, hogy most még nehéz kiszámítani annak hatásait. „Egyrészt nehéz olyan számokkal előre jelezni, amelyet a bankok nem igazán adnak meg a mérlegeik ismertetésekor, másrészt az adóátrendezésnek van egy olyan sugallata is, hogy bár két éves időtartamra ígérték, nem biztos, hogy nem marad. Márpedig az ilyen extrakockázatokat nem szeretik a befektetők” – értékelt az Erste stratégája. Miró József megjegyezte azt is, hogy most úgy tűnik, hogy a második félévre az OTP extraprofitadó terhelése valamelyest mérséklődik.

Kamatcsökkentés inkább nyáron – idén maradhat a 13 százalékos alapkamat

„Nagyon óvatos a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az asztalra tette azt, hogy elindulhat a közeljövőben egy enyhe monetáris csökkentés” – adott egy gyorsértékelést a jegybank kamat-folyósójának szűkítéséről Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

„A 18 százalékos effektív kamatlábhoz nem nyúltak hozzá, de a piac úgy értékelte, hogy előbb-utóbb ennek is eljön az ideje. A találgatás az, hogy májusban, vagy júniusban indul-e ez el” – részletezte a helyzetet Nyeste Orsolya. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője  úgy látja, hogy májusban lesz az első kamatcsökkentés. Erre szerinte pár nappal a kamatdöntő ülés előtt utalások lesznek majd a jegybank nyilatkozatokban.

Az interjúból kiderül még, hogy:

  • Az alapkamat akár hosszabb ideig is 13 százalékon maradhat
  • Mitől függ az, hogy elindul a monetáris enyhítés
  • Mikortól csökkenhet markánsan a hazai infláció

Nyeste Orsolyát, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjét és Miró Józsefet, az Erste stratégáját Nagy Károly kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás