Tovább enyhült az infláció

2023.04.28. 15:26 • Erste Uzsonna

Kisebb csökkenéssel kezdődhet a kereskedés az amerikai tőzsdéken: a határidős indexek negatív irányba mozdultak el: a Nasdaq 0,1, az S&P 500 0,2, a Dow pedig 0,3 százalékos mínuszban járt a nyitást megelőzően.

Az Egyesült Államokban az éves PCE infláció 4,2 százalékra mérséklődött márciusban a februári 5,1 százalékról. A Fed által preferált élelmiszer- és energiaárak nélkül számított PCE maginflációs mutató havi szinten 0,3 százalékkal emelkedett, az éves ráta pedig 4,6 százalékra lassult az egy hónappal korábbi 4,7 százalékról.

A személyi jövedelmek márciusában 0,3%-kal emelkedtek az USA-ban az egy hónappal korábbihoz képest, ami megegyezik a februári ütemmel, és kissé meghaladja a 0,2%-os növekedésre vonatkozó várakozásokat. A személyi kiadások esetén a piac 0,1 százalékos csökkenésre számított, de végül nem volt változás márciusban.

A csökkenő olajárak ellenére az Exxon Mobil rekord nyereségről adott számot első negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat egy részvényre jutó eredménye 2,83 dollár lett, ami felülmúlta az elemzők 2,63 dolláros becslését. A 86,56 milliárd dolláros bevétel szintén felülmúlta a várt 84,55 milliárd dollárt.

A vártnál jobb adatokat tett közzé a Chevron is. Az olajipari vállalat bevétele 50,79 milliárd dollár volt az első negyedévben, az egy részvénye jutó nyeresége pedig 3,55 dollár, szemben az elemzők 47,57 milliárdos bevételre és 3,38 dolláros részvényenkénti nyereségre vonatkozó becsléseivel. A tavalyi évtől mindazonáltal elmarad az első negyedév, a Chevron olaj- és gázüzletágának nettó nyeresége 25%-kal csökkent az olajárak esése miatt.

Az Intel árfolyama több mint 6%-ot emelkedett a tőzsdenyitás előtti kereskedés során, annak ellenére, hogy a vállalat nem tudott nyereséget felmutatni az első negyedévben. A részvényenkénti negatív eredmény 4 cent lett, miközben a piac négyszer ekkora veszteségre számított.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás