Az Nova KBM konszolidációja húzhatja az OTP eredményét

2023.05.05. 11:18 • Erste Ötletgyár Mini

Az OTP május 10-én hajnalban teszi közzé első negyedéves eredményét.

Míg tavaly számos egyszeri tétel rontotta az első negyedéves számokat, idén a korrekciós tételek eredője enyhén pozitív lehet. Negatív tételként megjelenik a bankadó és az extraprofitadó is, míg a szlovén Nova KBM akvizíciója kapcsán egyszeri badwill kerül elszámolásra, ami az OTP jelzése szerint mintegy 230 millió euróval javíthatja az eredményt. Emellett az első negyedévben kerülhet jóváírásra a Sberbank miatti tavalyi rendkívüli befizetési kötelezettség visszatérítése is.

Az OTP eredménysoraira két tényező gyakorolt leginkább hatást a negyedévben. Egyrészt az, hogy február elején lezárult a Nova KBM akvizíciója, így közel két hónapnyi eredménnyel már ez is megjelenik a kimutatásban. Másrészt a forint erősödése, ami viszont negatívan érintette a fő sorokat.

A teljes bevétel a 2022. negyedik negyedévi rekord szintről enyhén még tovább emelkedhetett. A nettó kamatjövedelem (NII) 6%-kal nőhetett negyedév/negyedév alapon, főleg a külföldi érdekeltségeknél tapasztalt marzs (NIM) növekedésnek köszönhetően. A hazai marzsokra továbbra is kiemelt figyelem irányul a negyedik negyedévben látott jelentős visszaesés miatt, de enyhe kamatjövedelem növekedést feltételezünk az OTP Core esetében is. A díj- és jutalékbevételek visszaeshettek az előző negyedévhez képest.

Az első negyedévben hagyományosan visszaesnek az előző negyedévhez képest az OTP költségei, most azonban az általános költségnyomás miatt nem számítunk jelentős csökkenésre. A kockázati környezet kedvező maradt az OTP számára, várakozásunk szerint a bank portfolióminőségében nem következett be jelentős romlás, így a céltartalékképzés visszaeshetett negyedév/negyedév összehasonlításban is, de különösen év/év alapon.

Az első negyedéves várakozásunk 183,6 milliárd forintos profit, illetve 176,1 milliárd forintos korrigált adózott eredmény, ami jelentős javulás a tavalyi gyenge első negyedévhez képest.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás