Erős lett az OTP első negyedéve

2023.05.10. 11:10 • Erste Market Befektetés

Az OTP számottevő, jórészt egymást ellensúlyozó egyszeri tételeket könyvelt el a negyedévben. A bankadó és az extraprofit-adó összesen 88 milliárd forint mínuszt jelentett, míg az akvizíciók pozitív hatása 85 milliárd forint (beleértve a +103 milliárd forint badwill az NKBM-től és némi mínuszt a korábbi akviziciók kapcsán), a Sberbank miatti rendkívüli befizetési kötelezettség visszatérítése pedig 10 milliárd forintos pozitív tétel volt.

A szlovén NKBM felvásárlása február 6-án lezárult. Ez minden eredménysort érintett mivel innentől konszolidálódik az eredménye. Az új szerzemény 13,5 milliárd forinttal járult hozzá a korrigált nettó nyereséghez.

A nettó kamatbevétel negyedéves és éves összehasonlításban is nőtt, és 312 milliárd forintra emelkedett (+5% negyedév/negyedév, +30% év/év), főként a NKBM konszolidálásának köszönhetően. A nettó kamatbevétel összhangban volt a várakozásokkal. A nettó kamatmarzs 3,66%-ra nőtt, ami 17 bázispontos növekedés negyedév/negyedév alapon. A magyarországi nettó kamatmarzs enyhe, 3 bázispontos javulást mutatott negyedéves összevetésben a negyedik negyedévben látott meredek esést követően. A legtöbb más leányvállalat nettó kamatmarzsa a magasabb EUR kamatlábakból profitált.

A nettó díj- és jutalékbevétel a becsléseknek megfelelően 20%-kal 103 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az egyéb nem kamatjellegű bevételek 17%-kal, 45 milliárd forintra nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az összes bevétel 1%-kal nőtt negyedéves összevetésben, de NKBM hatása nélkül csökkent volna.

A működési költségek meredeken emelkedtek (+32% év/év; +27% a NKBM nélkül) az első negyedévben. Az előző negyedévhez hasonlóan a növekedés nagyrészt az OTP valamennyi piacán tapasztalható erős inflációs nyomásnak köszönhető.

A kockázati költségek negyedéves és éves összehasonlításban is jelentősen csökkentek, mindössze 9 milliárd forint volt az összegük, ami alacsonyabb a vártnál. Az OTP csoport nem teljesítő hiteleinek aránya tovább javult, és az első negyedévben 4,7%-ra csökkent a negyedik negyedév végi 4,9%-ról.

Valamennyi leányvállalat nyereséget termelt, a szerb és a horvát egységek javultak a legjobban az előző negyedévhez képest.

Az árfolyamszűrt teljesítő hitelek organikus hitelnövekedése visszafogott maradt, mindössze 1% volt az előző negyedévhez képest. Az NKBM-et is figyelembe véve az akvizíciónak köszönhetően a negyedéves növekedés elérte a 11%-ot. Az árfolyamszűrt betétállomány negyedév/negyedév alapon szinten maradt az NKBM nélkül. A konszolidált nettó hitel/betét mutató 72%-ra csökkent.

A tőkemutatók jelentősen csökkentek az NKBM konszolidáció hatására. A CET1 mutató 14,4%-ra esett az idei első negyedévben az év végi 16,1%-ról.

2023-as kilátások: A korrigált ROE 2023-ban a 2022-es szint közelében lehet (18,8%). Változások a korábbi előrejelzéshez képest: A nettó kamatmarzs 2023-ban csökkenhet a tavalyi negyedik negyedéves szintről, míg korábban stabil marzsot vártak. Az Ipotheka akvizícióból származó egyszeri pozitív hatás (badwill) meghaladhatja a 200 millió eurót.

Véleményünk: A első negyedéves profit ismét nagyon erős volt, és a legtöbb eredménysor összhangban volt a becslésekkel. A kockázati költségeket alacsonynak feltételeztük, de még ennél is alacsonyabb lett, főként emiatt lett a vártnál jobb az eredmény. Az NKBM akvizícióból származó jelentős pozitív egyszeri tétel ellensúlyozta a jelentős negatív egyszeri tételeket, és lehetővé tette, hogy a számviteli adózott eredmény meghaladja a korrigált értéket. Az OTP azt is nyilvánosságra hozta, hogy további jelentős pozitív hatást (badwill) vár az üzbegisztáni akvizíció közelgő lezárására, ami hasonló nagyságrendű, mint az NKBM esetében. Emellett az extraprofit-adó számításának változása újabb pozitív egyszeri tételt jelent a második negyedévben. Tehát ha az Ipotheka akvizíció június vége előtt lezárul, a második negyedévi nyereség rendkívül erős lehet. A magyarországi nettó kamatmarzs továbbra is aggodalomra ad okot az első negyedévi enyhe javulás ellenére, de a második negyedévben ismét csökkenhet.

Az OTP a nettó kamatmarzs potenciális csökkenésére számít 2023-ban, nagyrészt a magyarországi alaptevékenységéhez kapcsolódóan. A CET1 ráta csökkenése várható volt, mivel ez nagyrészt az NKBM konszolidáció következménye volt. A portfólió minősége javulást mutatott 2023 első negyedévében. A hitelállomány növekedése már a tavalyi negyedik negyedévben megtorpant, és lassú maradt az első negyedévben is. A betétállomány az előző negyedévi szinten stagnált. Összességében az OTP eredménye kiváló, 23%-os (korrigált) ROE volt az idei első negyedévben. Az eredmények alátámasztják a részvényről alkotott pozitív véleményünket.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás