Richter: jóval a várakozások feletti működési eredmény

2023.05.12. 09:13 • Erste Reggeli

A Richter is közzétette 2023. első negyedéves számait. A cég árbevétele 24,8%-kal 209,7 milliárd forintra emelkedett. Ebben jelentős szerepet játszott a devizahatás is. Az extraprofit-adó ellenére a Richter első negyedévi üzemi eredménye 44,4%-kal 54,1 milliárd forintra bővült. Bár a pénzügyi eredmény mélyen negatív lett, a vállalatnak sikerült 5,8%-os adózott eredmény növekedést felmutatnia. Az adózott eredmény 39,2 milliárd forint volt, jóval a pesszimista piaci konszenzus felett, miközben csak kis mértékben maradt el a mi optimista előrejelzésünktől.

A vállalt számszerűsítette is a pozitív devizahatásokat, ami a bevétel tekintetében 21,6 milliárd forint volt, és a bruttó eredményt 16,7 milliárd forinttal, az üzemi eredményt pedig 12,9 milliárd forinttal emelte.

A közeljövőben továbbra is a figyelem középpontjában marad az ukrajnai háború és annak szélesebb körű következményei (beleértve az inflációs nyomást is), a devizaárfolyamok alakulása (a vállalat valószínűleg fokozatosan elveszíti a forintgyengülésből adódó támaszát) ami egy másik olyan tényezőt jelent, amit a piaci szereplők az idén szorosan figyelemmel kísérnek. Mindazonáltal hosszú távon a Vraylar amerikai értékesítésének alakulása, valamint a K+F projektek előrehaladása továbbra is kiemelkedő jelentőséggel bír a Richter részvényárfolyamának alakulása és a részvény értékelése szempontjából. Itt a közelmúltban az előrelépés biztatóbb volt, mint korábban gondolták, ami arra késztette a Richter partnerét, az AbbVie-t, hogy megemelje a 2023-as Vraylar értékesítési előrejelzését. A vállalat ma 14:00-kor konferenciahívást tart, ahonnan további részleteket várunk az első negyedéves teljesítményről, valamint a vállalat 2023-ra vonatkozó frissített előrejelzéséről. Mivel az eredmény összességében jobb lett a piac által vártnál, pozitív piaci reakcióra számítunk.

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás