Jövőre változhatnak a különadók

2023.05.25. 09:28 • Erste Reggeli

A 2024-es költségvetési terv sarokszámai alapján az extraprofitadók változhatnak néhány szektor esetében. Az alábbi megállapítások csak a mi következtetéseink, mivel még nincs hivatalos döntés a különadókról.

OTP: a bankok extraprofitadója 50%-kal csökkenne. Ez kb. 20 milliárd forint adózás előtti terhet jelent jövőre a jelenlegi 40 milliárd forint helyett. Az elmúlt hetekben volt néhány ellentmondásos miniszteri nyilatkozat, az adó felezése ezek között félúton helyezkedik el.

Richter: A költségvetés lényegesen alacsonyabb (75%-kal kevesebb) gyógyszeripari nyereségadóval számol. A Richter tavaly 28 milliárd rendkívüli nyereségadót fizetett. 2024-ben meg ez teljesen megszűnhet, vagy legalábbis jelentősen csökkenhet. A gyógyszerágazati különadó csökkentése volt a legvalószínűbb, ezért nem is nagy meglepetés.

MTEL: közel változatlan távközlési adómértékkel kalkulál a költségvetési javaslat. Így az ágazat adóztatása változatlan maradhat. Az MTEL tavaly 25 milliárd forint különadót fizetett.

MOL: A kormány alacsonyabb bányajáradékkal kalkulál. Ez néhány tízmilliárddal csökkentheti a MOL adóját. A MOL adózása azonban rendkívül összetett, és összességében 2024-ben is magasnak maradhat. Az adó teljes mértéke erősen függ az Ural-Brent különbségtől.

A kormány ma 15 órakor sajtótájékoztatót tart. Előfordulhat, hogy további részleteket közölnek a jövő évi adóváltozásokról.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás