Vegyes környezet a biztosítási piacon

2023.05.25. 16:52 • Erste Ötletgyár Mini

A szektortársakhoz képest kedvező értékeltség jellemzi az Allianz részvényeket. A biztosítási szektor működési környezete vegyesnek tekinthető, ugyanakkor a technikai kép alapján nem árt az óvatosság, viszont hamarosan fontos támaszhoz érhet az árfolyam, ami technikai oldalról is meghozhatja a vételi lehetőséget.

Mi határozza meg egy biztosító bevételét?

Egy biztosítónak alapvetően 3 tényezőből származik bevétele és potenciálisan nyeresége. Az első a biztosítási prémium, ami lényegében a biztosítási díjbevétel és a kárkifizetések különbsége. Az élet és a vagyonbiztosítások is együtt mozognak a gazdaság egészével, erősebb növekedés jellemzően növeli a biztosítások iránti igényt.

Második tényező a befektetési tevékenység eredménye. Ez részben kamatbevételből, részben pedig a kereskedési tevékenység eredményéből tevődik össze. A kamatrész elég stabil, hosszú átárazódási időszakkal, az emelkedő hozamkörnyezet szépen lassan, de növeli ezt a bevételi sort. A befektetési portfolió azonban képes gyorsan átárazódni, ahogy azt tavaly is láttuk. 2022-ben például a kötvényportfoliók leértékelődése jelentős veszteséget hozott az Allianznak. Mostanra azonban már stabilizálódott a helyzet és innen kezdve a kamatemelkedés inkább már segítheti ezt az eredménysort.

A harmadik bevételi forrás pedig az egyéb nettó díjak és jutalékok. Például az alapkezelési tevékenység bevétele, tanácsadói díjak, hitelközvetítői jutalék, stb. Az Allianz esetében ezen a típusú bevételeken belül különösen nagy az alapkezelői bevételek díja, így az általános befektetői hangulat, az általános gazdasági környezet meghatározó a bevételek alakulásának szempontjából.

A jelenlegi környezet értékelése

A jelenlegi működési környezet vegyesnek tekinthető. A gazdaság negyedévek óta egy recessziószerű állapotban van, bár például a munkaerőpiacon ez nem látszik meg, de a biztosítások iránti keresletre ez negatívan hat. A kamatok még emelkednek miközben a hosszú kötvények átárazódása már lezajlott, így ez a faktor pozitívnak tekinthető.

Az alapkezelői piac helyzete önmagában nézve is vegyes. A hosszú kötvények gyenge teljesítménye kiáramlást okozott a kötvényalapokból, melyet az Allianz csoport nagyon megérzett, mivel a csoporthoz tartozó PIMCO alapkezelő kimondottan ezen eszközökre specializálódott. A túloldalról viszont magas infláció és az emelkedő rövid kamatok növelik az alapok iránti keresletet. Az elemzői várakozások alapján 2022-es lokális mélypontot követően idén már ismét növekedhet az Allianz csoport által kezelt vagyon (AuM) összege, de még jövőre is el fog maradni a 2021-es 2.600 milliárd eurós csúcstól.

Kedvezőbb értékeltség a szektornál

A 2023-2025-ös időszakra előretekintő eredményvárakozások alapján az Allianz átlag alatti értékeltséggel rendelkezik. Mindeközben a növekedési kilátásokban nincs különbség, mint a müncheni székhelyű biztosító, mind pedig a szektortársak nyeresége 20%-kal bővülhet a vizsgált két éves periódus alatt.

Az előre tekintő 8,7-es P/E ráta historikus értelemben is alacsonynak számít, az elmúlt 5 évben mindössze néhány alkalommal forgott ez alatt a részvény és csak 2020 márciusában, a Covid európai kitörésekor forgott ennél érdemben alacsonyabb árazáson.

Forrás: Bloomberg, Erste

Elvégeztük az Allianz értékeltségének regressziós elemzését is. Ehhez az idei évre vonatkozó saját tőke arányos nyereség (ROE) várakozások és az árfolyam/könyvszerinti érték (P/BV) kapcsolatát vizsgáltuk.

Az elemzés során arra jutottunk, hogy az Allianz értékeltsége az elvárt értékeltségetleíró szaggatott egyenes (regressziós egyenes) alatt helyezkedik el, vagyis a szektortársakhoz képest alacsonyabb értékeltségen forog jelenleg a részvény.

Forrás: Bloomberg, Erste

A 200 napos mozgóátlag jelenthet támaszt

A május eleji csúcs óta egy csökkenő trendben mozog az Allianz árfolyama, így rövidtávon érdemes óvatosan közelíteni a részvényhez. Azonban hamarosan egy fontos támaszhoz a 200 napos mozgóátlaghoz érkezik az árfolyam. Ez akár fordulatot is hozhat, így érdemes lesz figyelemmel kísérni az árfolyam alakulását a következő napokban-hetekben.

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás