Történetének legnagyobb akvizícióját hajtja végre a Gloster

2023.06.12. 09:26 • Erste Reggeli

A P92 IT Solutions Kft. megvásárlásával egy 30 éves múltra visszatekintő, Kaliforniában és az Egyesült Királyságban is saját leányvállalatokkal rendelkező szoftverfejlesztő céggel erősít a Gloster. A kiszemelt cég többek között a Sony Music beszállítója. A tranzakcióban a P92 IT Solutions Kft 92%-át vásárolja meg a Gloster. A cég vezetését változatlanul a korábbi ügyvezető, Turschl Gusztáv viszi tovább.

Az akvizíciónak köszönhetően a Gloster csoport konszolidált árbevétele (magyar szabvány szerint) várhatóan mintegy harmadával, EBITDA-ja közel a felével növekedhet, az exportarány már az idei év végén meghaladhatja a menedzsment előzetes 2025-ös várakozásait. A céltársaság árbevétele 2022-ben 2,1 milliárd forint (ennek 81%-a export), EBITDA-ja 500 millió forint, adózott eredménye pedig 342 millió volt, és a cég összesen 120 főt foglalkoztatott.

Vélemény: A tranzakció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a Gloster jellemzően kedvező értékeltség mellett (4-5 közötti EV/EBITDA szorzószám) körül szokott akvirálni. A mostani akvizícióval is a leggyorsabban növekvő szoftverfejlesztési területen erősít a társaság. A most bejelentett felvásárlás az általunk vártnál gyorsabb növekedést tehet lehetővé, mivel modellünkben nem számoltunk 2023-ra felvásárlással, és az alapmodellben 2024-re is egy lényegesen kisebb (1 milliárdos árbevételű és 200 milliós EBITDA-jú) céggel kalkuláltunk. Így az alap (tőkeemeléssel nem kalkuláló) modellünk 2024-es árbevételi és EBITDA előrejelzését már idén elérheti a Gloster csoport. A hírt pozitívan értékeljük.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás