Allianz: Lezajlott a korrekció

2023.06.15. 14:46 • Erste Ötletgyár Maxi

A biztosításpiaci környezet jelenleg vegyesnek, de inkább kedvezőnek nevezhető. A tökéletes képhez nem ártana, ha a gazdaság dinamikusan tudna növekedni a jelenlegi recesszió közeli állapotból, de azért panaszkodni sem nagyon érdemes, hiszen a munkaerőpiac továbbra is jó formában van, feszes és ez talán még fontosabb, mint a gazdasági növekedés.

A hozam- és kötvénypiaci környezet pedig kimondottan kedvező a biztosítótársaságoknak. Az infláció mostanra gyakorlatilag világszerte tetőzött, ennek köszönhetően a kamatemelési ciklus sok helyen a végéhez közeledik, sőt Magyarországon már el is kezdődött a kamatcsökkentési ciklus, bár globálisan még nem ez a meghatározó trend. A rövid kamatok a csúcs közelében járnak, és a hosszú hozamok is tetőzhettek már. A kötvénypiacon láthatóan beindult a kockázatkeresés, ami az olasz vagy éppen a magyar hozamfelárak csökkenésében is testet öltött, de a feltörekvő piaci kötvényalapoknál tapasztalható tőkebeáramlás is jól példázza ezt. Ez pedig azt jelenti, hogy jelenleg még kedvező kamatok/hozamok mellett tudnak a biztosítók befektetni rövid és hosszabb távra is. Miközben a kötvénypiacon inkább a hosszú hozamok csökkenése várható, ami a meglévő portfoliók felértékelődését hozhatja. Egy szó, mint száz, a kötvénypiaci környezet most kimondottan támogató a számukra.

Néhány hete már körbejártuk az Allianz részvények helyzetét. A makrogazdasági környezetet és az értékeltséget már akkor is támogatónak találtuk. Azonban akkor még egy korrekciós periódusban volt a részvény, így a technikai kép még nem támogatta a piacra lépést. Május utolsó napján a 200 napos mozgóátlagra érkezett az árfolyam, ahonnan június első napján sikerrel pattant fel. Ezzel a korrekciós periódus a végéhez ért, majd pár nap késéssel az MACD indikátor is megadta a vételi jelzést, mostanra pedig a rövidtávú (20-30 napos) mozgóátlagokat is áttörte.

A következő szintet a május elején hagyott rés jelenti, melynek felső éle 220,2 euró. A kiszállási pontot viszont ennél magasabban határoztuk meg, a május eleji csúcs (228,4 euró) alatt, 228,1 eurónál javaslunk profitot realizálni.

A stop-loss megbízást a 200 napos mozgóátlag és egyben a 200 eurós lélektani szint alá, 199,7 euróhoz javasolt elhelyezni. Így a pozíció  hozam-kockázat arány közelíti a 2:1 arányszámot.

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás