First Solar: Fényes jövő előtt áll a napelemgyártás amerikai bajnoka

2023.07.05. 13:36 • Erste Ötletgyár Maxi

A nap-, a víz-, vagy a szélenergia kiaknázása lehetőséget biztosít a fosszilis energiaforrásoktól való függőség csökkentésére. Emellett szintén lényeges szempont, hogy a megújuló energiaforrások környezettudatos és fenntartható alternatívát kínálnak az emberiség energiaigényének kielégítésére.

Az egyik legnépszerűbb alternatív energiatermelési lehetőséget a napelemek biztosítják, melyek a napfényt elektromos árammá alakítják. Az utóbbi egy-két évben jócskán megugrott a napelemgyártó vállalatok árfolyama, azonban még mindig van közöttük olyan, amelyet jó befektetési lehetőségnek tartunk.

Mi a First Solarra fogadunk

A First Solar napelemeket tervez, gyárt és értékesít, termékeivel rendszerfejlesztőket és -üzemeltetőket, közműszolgáltatókat, független energiatermelőket, kereskedelmi és ipari vállalatokat, valamint más rendszertulajdonosokat szolgál ki. A szektor egyik legnagyobb vállalata az Egyesült Államokban.

A napelemgyártással foglalkozó vállalatok többségétől eltérően a First Solar nem szilícium-alapú termékeket készít, hanem kadmium-telluridot használ erre a célra, mivel ez a technológia gyorsabb és olcsóbb gyártást tesz lehetővé, lévén ez vékonyrétegű technológia. A globális kadmium-tellurid napelem piac 2022-ben 9,4 milliárd dolláros volt, és a várakozások szerint 2028-ra a 18,7 milliárd dollárt is meghaladhatja, ami azt jelenti, hogy még bőven van tér a növekedésre a First Solar számára.

A tavaly nyáron bejelentett Inflációcsökkentési törvény alapján az Egyesült Államok akár 30 százalékos adókedvezményt biztosít a megújuló energiaforrások kiaknázását megcélzó befektetésekre. A First Solar nem sokkal a törvény elfogadását követően jelentette be, hogy 1,2 milliárd dollár értékben tervez új beruházásokat, hogy növelje a hazai gyártási kapacitását. A vállalat emellett Malajziában és Vietnamban is gyárt, az Indiában épülő létesítményük pedig 2024 második felében kezdheti meg működését. A First Solar globális kapacitása a tervek szerint 2025-re a jelenlegi 12-ről 20 gigawattra nő éves szinten, melynek fele az Egyesült Államokból származhat.

A vállalat tehát jelentős növekedés előtt áll. A várakozások szerint a First Solar bevétele a tavalyi 2,9 milliárd dollár után idén 3,4 milliárdra, 2024-ben pedig 4,5 milliárdra hízhat. Ezzel párhuzamosan az eredményesség is kiugró mértékben javulhat. Tavaly a megugró költségek miatt veszteséges volt a vállalat, de idén már 7,3 dolláros részvényenkénti nyereséget termelhet, 2024-ben pedig már 12,9 dollárt, ami közel 80 százalékos ugrást jelent.

Csak első pillantásra drága

A First Solar nem a legolcsóbb cég a napelemgyártók között. Az árfolyam és az egy részvényre jutó nyereség hányadosából számolt P/E ráta a vállalat esetén 26,3 az idei éves eredményvárakozásokat alapul véve, ami nagyjából az alábbi táblázatban szereplő versenytársak átlagának felel meg, annál kicsivel alacsonyabb.

Jövőre azonban a profit megugrása miatt 14,9-re, 2025-re pedig 10 alá csökkenhet a P/E arány. Ez már jobban eltér a szektor 2024-re várt 17,9-es illetve 2025-re várt 13,0-as átlagától. A First Solar tehát a gyorsabb növekedésnek köszönhetően felülteljesítő lehet a hasonló vállalatok között a következő években.

A PEG ráta, mely a vállalat P/E arányát és a részvényenkénti nyereség növekedési ütemét veti össze, a First Solar esetén mindössze 0,5, ha a következő három év átlagos eredménynövekedését vesszük alapul. A PEG ráta esetén az 1 alatti érték tekinthető kedvezőnek, a 0,5-ös eredmény a vállalat alulértékeltségét jelzi.

Forrás: Erste, Bloomberg

Masszív emelkedés után sem túlvett

Az elmúlt egy évben komoly növekedésen ment keresztül a First Solar. A vállalat részvényeinek árfolyama nagyjából a négyszeresére nőtt tavaly június óta, az egyre magasabb eredményvárakozásoknak köszönhetően. Májusban az árfolyam a mindenkori csúcsnak számító 232 dollárról lefordult, és korrigálni kezdett. Az esés nem sokkal a 200 napos mozgóátlag és a 170,6 dolláros támasz fölött azonban megállt, és azóta ismét felfelé kapaszkodik az árfolyam. Az MACD vételi jelzést adott a minap, az árfolyam pedig ismét a 20 napos mozgóátlag fölé emelkedett, épp a 30 napost ostromolja, és visszatérhet az emelkedő trendbe.

Az aktuális árfolyam kedvező vételi lehetőséget kínál. A profit realizálását az emelkedő trendcsatorna felső élének környékén, 240 dollár körüli érték elérése előtt, 239,9 dollárnál javasoljuk. Az esetleges veszteség minimalizálása érdekében a stop-loss megbízást a 170,6 dolláros szint alá, 169,9 dollárhoz helyezzük el. A pozíció hozam-kockázat aránya így meghaladja a 2:1-et.

Forrás: Erste, Bloomberg

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás