Hát, ez most eléggé összejött!

2023.07.06. 13:07 • Erste Kommentár

Erste kommentár

Az elmúlt napok negatívabb tőzsdei hangulatát „megkoronázta” az EB országjelentése, ami nem bánt kesztyűs kézzel velünk. Persze mint a tanító bácsi a suliban, elismerte, hogy megtettünk dolgokat, de még továbbra is vannak kifogásai. Ez pedig azt sugallja, amire amúgy számítani lehetett, hogy korai a kincstári optimizmus. Nagy valószínűséggel egyelőre nem lesz pénz. Ez nyilván probléma, még akkor is, ha az idei évre a kormány nem tervezett túl sok pénzzel, csak mintegy 1-1,5 milliárd euróval a helyreállítási és a kohéziós alapokból.

A probléma onnan jön, hogy a magas árak továbbra is visszafogják a fogyasztást. Az elmúlt hónapokban 12 százalék körüli volt a visszaesés, s ez megmaradt májusban is, hiszen a tisztított adatt 12,3 százalékos csökkenést mutatott. Ez viszont kihatással van az áfa bevételekre. A költségvetés finoman szólva sem a tervek szerint alakul, s elég nagy lyuk tátong benne.

Viszont a B terv első hatásait már láthatjuk. Ugyan az ipari termelés továbbra is csökkenő pályán van a 4,3 százalékos csökkenéssel, de úgy tűnik, hogy a várt 6,5 százalékos csökkenésnél jobb adat annak köszönhető, hogy egy nagyobb akkumulátor gyár, az SK megkezdte a próbagyártást egy új üzemében. A belépő kapacitások felfutásával pedig tovább javulhat a helyzet az ipari termelés terén. Az más kérdés, hogy a globális visszaesés a beszerzési menedzser indexek alapján viszont negatív képet mutat az elkövetkező hónapokra.

Összességében a növekvő bizonytalanság, a nagy költségvetési hiány és az uniós pénzek hiánya együttesen kilökte az EURHUF árfolyamot az április óta fennálló szűkülő háromszögből. Aztán innen gyorsan el is szaladt a 384,5-nél levő technikai szintig, ami elég durva forintgyengülés rövidtávon. Olyan értelemben pedig nem is indokolt, hogy földgáz ára továbbra is relatíve alacsony szinten, 33,4 EUR/MWh szinten tartózkodik, ami egy kezelhető mérték. S azt se felejtsük el, hogy a télire szükséges földgáz 42 százaléka már a tárolókban van.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás