Elesett a DAX?!

2023.07.07. 11:14 • Erste Kommentár

Erste kommentár

Az első hét után elmondható, hogy csúnyán kezdtünk bele a második félévbe. Tegnap odáig fajultak a dolgok, hogy a DAX a délutáni órákban lazán átesett a korábban támasznak számító 15.700 környéki szinten, s ma úgy néz ki, hogy esély sincs arra, hogy visszatérjen a fenti érték fölé. Ez pedig a csökkenő irány megerősítését jelentheti.

Az elmúlt napokban nagyot romlott a hangulat, amit a kockázatos eszközökön, például a forint jelentős gyengülésén keresztül is láthatunk, s amit különben kisebb mértékben ugyan, de követ a lengyel zlotyi és cseh korona is.

Habár az elmúlt hónapokban a gyengélkedő ipari beszerzési indexek és a gyengülésnek induló szolgáltatóipari index ellenére sem láttunk eladói nyomást, az egyre valószínűbb nagyobb kamatemelések hatására végül mégis megrogyott a piac. Mint korábban is leírtuk, a reálbérek növekedése és a Fed által is többször hangoztatott feszes munkaerőpiac ugyan a vártnál magasabb rövid kamatpályát vetített előre, ezt nem hitte el a piac, de a tegnapi újabb erős munkaerőpiaci adat az utolsó szeg lehetett a galambok koporsójába. Így most már a kötvényárazások is egyre inkább mutatják a hitet a kétszer 25 bázispontos amerikai kamatemelésben. Az emelkedő kamatok és a gyengülő gazdasági kilátások, megspékelve az OPEC+ és a szaúdiak intézkedései nyomán emelkedésnek induló olajárakkal, nem jó kombináció a jövőbeli kilátások tekintetében. A piac pedig korábban előreszaladt, alapozva – sok esetben – az alacsony piaci értékeltségeknek. (Ez elsősorban Európára érvényes, mivel az USA-ban inkább a nem igazán olcsó technológiai mamutok húzták a piacot.) Most ez az előre tekintő optimizmus látszik összetörni.

Ugyanakkor lehet, hogy a csata elveszőben van, de a háborúnak még nincs vége. A jegybankok végül is célt érhetnek, s szerintünk célt is fognak érni. Az inflációt tovább szoríthatják lefelé. S ennek, na meg a valószínűleg továbbra is fennmaradó, viszonylag jó munkaerőpiacnak köszönhetően újra meginduló fogyasztás végül hozhat egy fordulatot, csak lehet, hogy ez később lesz egy picit. Még nem a harmadik negyedévben, hanem azon túl.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás