Jó hírek jöttek

2023.07.13. 11:47 • Erste Kommentár

Erste kommentár

Jól alakult a júniusi amerikai infláció. Örülhetünk, hogy az erős munkaerőpiac és a továbbra is növekvő gazdaság ellenére az árak már „csak” 3 százalékkal emelkedtek egy év alatt az Egyesült Államokban. Igaz, ebben jelentős szerepet játszott az energiaárak csökkenése, amely 1,5 százalékponttal húzta lejjebb az inflációt. Vagyis e nélkül 4,5 százalék lett volna az érték. Különben ez a hatás májusban még csak 1 százalékpont volt. Így tekintve csak 0,5 százalékpont volt a csökkenés, ami épp a maginfláció csökkenésével egyezik meg. Ugyanis az 5,3 százalékról 4,8-ra csökkent a várt 5 százalék helyett. Különben minden szegmensben csökkenést lehetett látni, ami megint csak pozitívum. Így talán nem is meglepő, hogy a részvénypiacok emelkedéssel válaszoltak a jó hírre.

Ez azt sugallja, hogy még erős munkaerőpiac mellett is tud csökkenni számottevően az infláció. Ugyanakkor azért mégiscsak kérdőjeleket vet fel annak tekintetében, hogy hova fog konvergálni ez az érték. Csakugyan elérhető-e a 2 százalék a jelenlegi kondíciók mellett is? Azért – biztos, ami biztos alapon – a piac továbbra is áraz még egy kamatemelést, de kettőt már nem. Pedig a Fed döntéshozói szerint még arra is szükség lehet. Egyesek most különben azon aggódnak, hogy esetleg a Fed túltolja, s szükségtelen magasságba emeli az alapkamatot.

Oké, de akkor most hogyan tovább? A DAX megérkezett arra a szintre, amelyről a minap írtunk. S úgy tűnik, hogy a reggeli hezitálás után megerősíti a kitörést a csökkenő trendcsatornából. Vagyis – csak emlékeztetőül – ez alapján úgy tűnik, hogy a piac hisz a második féléves gazdasági fellendülésben.

DAX grafikon

Forrás: Bloomberg, Erste

Így mostanra eltűnőben van az a kockázatkerülés, amelyet a múlt héten láttunk. Ez pedig nem csak a részvénypiacoknak, hanem a forintnak is jó hír, még akkor is, ha most éppen gyengélkedik picit.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás