Forró téma a forróságban?

2023.07.17. 13:01 • Erste Kommentár

Erste kommentár

Lehetne forró téma, de szerencsére már nem az, akár jön orosz gáz, akár nem. Annyiban viszont forró, hogy a nagy meleg miatt ilyenkor megugrik az áramfogyasztás, ami kihatással lehet a gáztárolók töltöttségére is. S igen, például a minap is majdnem 1 százalékponttal csökkent a gáztárolók töltöttsége egy nap alatt. Az pedig nem pici érték.

Hogy is állunk a betárolással jelenleg? Majdnem az elmúlt 10 éves ilyenkor elért töltöttségi szint maximumán vagyunk. Ez 80,1 százalékos szintet jelent, ami azért nem rossz érték így nyár közepén. Különben nagyjából 56 százalékkal kezdtük meg a betárolási időszakot április elején. Ez pedig azt jelenti, hogy október közepe tájára jó esélyünk van 100 százalék közelébe jutni.

Az európai földgáztárolók töltöttsége

Forrás: Bloomberg, Erste

Csak egy kicsit felfrissítendő a számokat: a tárolási kapacitás jelenleg mintegy 113 milliárd köbméterre rúg Európában, miközben a fogyasztás – az időjárástól függően – 400 milliárd köbméter körül szokott alakulni. Tavaly ez 381 milliárd köbméter volt, ami 13 százalékkal alacsonyabb az azt megelőző évhez képest. Jelenleg az unió éves LNG kapacitása 270 milliárd köbméter. Európai heti gázimportja pedig 5-6 milliárd köbméter, s ennek tizede származik az oroszoktól. AZ LNG és a norvég szállítás egyenként 2,3 és 1,8 milliárd köbméterre rúg. Ez azt sugallja, hogy nagy valószínűséggel nem kell aggódni az ellátás tekintetében. Pedig jelenleg az import még el is marad a máskor szokásos 7 milliárd köbmétertől, sőt elmarad a 2015 és 2020 között ilyenkor behozott minimális mennyiségtől is. Így talán nem is meglepő, hogy a holland tőzsdén jegyzett földgáz ára megint megközelítette a rezsicsökkentettnek megfelelő 20 eurós árat. Most éppen 24,85 euró per MWh a jegyzési ár. Hasonló, mint május végén, június elején volt.

TTF 1 hónapos földgáz ár és a forint korrelációja

Forrás. Bloomberg, Erste

S hogy állunk itthon? Akár büszkék is lehetnénk magunkra, legalábbis magunkhoz képest, mert idén igazán igyekszünk, s a gáztárolók töltöttsége 72,3 százalékon áll. Ez EU szinten eléggé lemaradó érték, de az is igaz, hogy lakosságarányosan mi rendelkezünk a legnagyobb tárolóval, 6,36 milliárd köbméterrel. Vagyis már most több került betárolásra, mint az éves lakossági gázfogyasztás.

Miért is fontos ez, azon túlmenően, hogy lesz-e gázunk idén is? Mert például a jelentős, majdnem 1,1 milliárd eurós külkereskedelmi többlet sokat segített abban, hogy a májusi folyó fizetési mérleg többletünk 295,7 millió euró legyen, s a finanszírozási képességünk 632,6 millió euróra emelkedjen az áprilisi 178,9 millió euróról. A jelenlegi alacsony gázár, a még mindig jóval kisebb lakossági fogyasztás, s a felpörgő beruházások, termelés pedig jó kombót ad ahhoz, hogy a forint relatíve erős maradhasson.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás