Most aggódjunk?

2023.07.18. 12:18 • Erste Kommentár

Erste kommentár

Janet Yellen is megszólalt tegnap a gyengébb kínai növekedés kapcsán. Elmondta, hogy igen, a gyengébb kínai növekedés kihatással van a többi ázsiai ország növekedésére és az USA növekedési kilátásaira is, de az erős munkaerőpiac segít abban, hogy az Amerikai Egyesült Államok elkerülje a recessziót. Különben Európa miatt is aggódnak a befektetők. Mindeközben a Goldman Sachs 25 százalékról 20 százalékra csökkentette a recesszió valószínűségét, s a JP Morgan szerint is elkerülhetjük azt.

A piac általános vélekedése (Bloomberg konszenzus) szerint februárban-áprilisban 65 százalék volt az amerikai recesszió valószínűsége, s még júniusban is ezen a szinten állt. Azt is ki kell emelni, hogy gyakorlatilag a Goldman volt már akkor is a legbullishabb, a 25 százalékos előrejelzésével. Az Eurózónában 47,5 százalék, míg Kínában 7,5 százalék a GDP csökkenés valószínűsége. Rádásul az elmúlt hónapokban a kínai érték 12,5-ről csökkent 7,5 százalékra, míg Németországban 60-ról 50 százalékra csökkent ez az érték.

Összességében úgy tűnik, hogy Kína miatt nem kell aggódni, hiszen a második negyedévben gyorsulni tudott a gazdaság, s a nulla közeli infláció lehetőséget ad a gazdaság stimulására is. Európában pedig igaz, hogy a június eleji 40 százalékról 47,5-e emelkedett mostanra a recesszió valószínűsége, de még mindig jobb helyzetben vagyunk egy kicsit, mint áprilisban vagy az év elején. Akkor rendre 50 illetve 80 százalék volt a recesszió valószínűsége. Szóval összességében van egy rövidtávú romló kép az EMU-ban, de egyelőre még nincs itt a világ vége. Így egy picit túlzásnak tűnik az amerikai befektetők európai és a kínai gazdaság miatti aggodalma.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás