Aki a forintot…

2023.07.20. 11:07 • Erste Kommentár

Erste kommentár

Tegnap három óra felé elvált a magyar forint a régiós devizáktól, s erőteljes gyengülésbe kezdett. Sok magyarázatot lehet látni erre, de egyik sem tűnik perdöntőnek. Az egyik ilyen a magyar vétó szelének kifogása az európai vitorlákból, ami valljuk meg, nem tűnik túl valószínűnek, hiszen nem csak a magyarok, hanem valószínűleg sok más ország sem támogatná a szavazati rendszer megváltoztatását. A másik az Erasmus program egyre valószínűbb felfüggesztése, melyek eddig is magas volt a valószínűsége. S ha már uniós pénzek, akkor érdemes megjegyezni, hogy bár a hitelminősítők számítanak bizonyos folyósításokra, azért az alap forgatókönyv egyre inkább az, hogy jó darabig nem látunk a befagyasztott pénzekből egy fityinget sem. Szóval a meglepést inkább az lenne, ha kiderülne, hogy mégiscsak kapunk valamit. S akkor maradt a dollár. Igen, tegnap pont három óra körül volt egy kis dollárerősödés, de azért annak nem kellett volna ilyen nagy mozgást okoznia a forint árfolyamában. Ráadásul ez nem folytatódik a dollár esetében, de a forint mégis gyengül tovább.

Maradt az a dolog, amit az elmúlt hónapokban az MNB várható kamatcsökkentése előtt megszokhattunk. A spekulánsok egy része zárhatja pozícióját, s talán ez okoz kilengést a forint piacán. Vagyis a szokásos elszaladást láthatjuk, amit a visszatérés követ, hiszen még mindig elég magas a kamatkülönbözet, ami azért mégis visszacsábítja a profitéhes befektetőket. Legalábbis eddig így volt, s talán így marad ezután is. Ezt tartjuk valószínű forgatókönyvnek.

Ugyanakkor nem győzzük hangsúlyozni, hogy az elmúlt hónapokban támaszt kapott a forint. Szerencsére újra euró többlete van a magyar gazdaságnak. Erről az elmúlt időszakban egy párszor már írtunk, lásd: itt és itt. Ráadásul a kormány pont tegnap hívta fel a költségvetési és önkormányzati szervek figyelmét, hogy itt az ideje a 2024-es gáz- és áram szerződések megkötésének. Más szóval, a jelenlegi 25 EUR/MWh, alacsony gázárakat kihasználni a „fedezésre”. Ez pedig „csak” mintegy 5 EUR/MWh-ra van attól a 20 MWh-os ártól, ami gyakorlatilag a rezsicsökkentett szintnek felel meg! Erre valószínűleg a piac egyéb szereplői is felkapták a fejüket, s most mindenki fixálja az árait. Ugyanis a lefelé mutató potenciál mostanra jóval kisebb, mint az emelkedési kockázat. Vagyis tényleg érdemes lehet lépni. Ez pedig a magyar gazdaság szempontjából azt jelenti, hogy az esetleg kicsit magára találó fogyasztás esetén is marad a többlet a külkereskedelmi mérlegben. S ezt kiegészítve az erőtejes bezúduló működő tőkével valószínűleg a folyó fizetési mérlegben és a finanszírozási képességben is marad a többlet. Az pedig komoly forinterősító tényező, a továbbra is magas carry mellett!

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás