Hogy állunk?

2023.07.21. 13:05 • Erste Kommentár

Erste kommentár

Az elmúlt időszakban újra történelmi csúcs közelbe került a DAX, a BUX vagy éppen a varsói WIG index. Ráadásul tegnap olyasmit láthattunk, amit az elmúlt években csak ritkán, az amerikai piacok vegyes teljesítményt nyújtottak. Igen, tudjuk, a Tesla meg a Netflix. De van-e mögötte valami más is?

Sokat hangoztatjuk a piaci értékeltségeket. Érdemes megint ránézni egy picit. Az egyik legegyszerűbb mód az előremutató P/E rátákat összehasonlítani például a múltbeli értékekkel.

1Y

Forrás: Bloomberg, Erste

2Y

Forrás: Bloomberg, Erste

A fenti grafikonokon jó pár indexre megnéztük az idei és a jövő évi eredményekkel számított P/E értékek historikus alakulását, s azon belül a jelenlegi állást. Ebből eléggé nyilvánvalóan látszik, hogy a régiós indexek, s azon belül a BUX még mindig a legattraktívabb. Az is kitűnik, hogy továbbra is inkább a növekedési vagy éppen az osztalék részvények lehetnek vonzók. S az is jól látszik, hogy inkább Európa, mint Amerika.

Ugyanakkor az elmúlt időszakban azt is láthattuk, hogy az eredmény előrejelzések kb. április-június folyamán alapvetően emelkedtek az idei és az elkövetkező évekre nézve a főbb indexek és a BUX esetében is. Ugyanakkor ez az emelkedés pár hete megbicsaklott, s pl. az idei évre kismértékű csökkenést láthatunk. Így nem árt az óvatosság, de az eredményszezon újabb irányt mutathat majd. Viszont még csak az elején járunk. Európában még el sem kezdődött (illetve pl. SAP, na meg előzetes adatok), de az USA-ban is csak az elején jár. Eddig az S&P500-at alkotó cégek kevesebb, mint a 20 százaléka jelentett. Viszont az jó hír, hogy míg az első negyedévben az eredmények visszaestek, addig egyelőre majdnem 5 százalék körüli bővülést, s még ennél is nagyobb meglepetést láthatunk. Ugyanakkor az árfolyamreakciók inkább negatívak, ami azzal van összefüggésben, hogy a kilátások sok esetben nem túl fényesek, vagy a befektetők nem ítélik annak.

Még valami. Ahogy a makrogazdasági környezet az elkövetkező hónapokban vélhetően normalizálódni fog, úgy fognak majd valószínűleg egyre inkább előtérbe kerülni az egyedi sztorik, amelyeknek egyik elme lehet pl. az olcsóság. Ahogy ez a normál piacokon lenni szokott. Szóval, ha netán részvényt vennénk, érdemesebbnek tűnik az olcsóbbak (érték vagy value) között keresgélni a növekedésiekkel szemben.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás