Jegybankárok a rivaldafényben

2023.07.26. 10:26 • Erste Kommentár

A napokban a jegybankok vannak a figyelem középpontjában. Tegnap az MNB tartott kamatdöntő ülést, ma a Fed tart, holnap pedig az EKB-n lesz a sor.

Az MNB nem okozott meglepetést, az alapkamat 13,0 százalékon történő tartása mellett a betéti gyorstender kamatát 100 bázisponttal 15,0 százalékra mérsékelte. A jegybank üzenete sem változott, ez alapján az infláció csökkenésével párhuzamosan tovább csökkenhet az effektív kamat, miközben pozitív előretekintő reálkamat alakul ki. Mondhatni tökéltesen papírforma volt a tegnapi kamatdöntés.

A mai Fed ülés viszont már nem ígérkezik ennyire simának. A 25 bázispontos kamatemelés szinte borítékolható, és ezzel 22 éves csúcsra emelkedhet az alapkamat, de a valójában trükkös rész a jegybanki kommunikáció lesz. Ugyanis korábban a jegybank utalt még egy további kamatemelésre és a dotplot is ezt mutatta, a piac viszont azóta sem igazán hisz ebben. Így a mai Fed sajtótájékoztatója fő témája az lehet, hogy Powel-nek sikerül-e elfogadtatni a piaci szereplőkkel azt, hogy még egyszer emelni fognak, vagy inkább a Fed hátrál meg a csökkenő inflációs adatokra reagálva.

Az EKB esetében is lefutottnak tűnik a kamatemelés, így itt is inkább a kommunikáció kerülhet majd előtérbe. Az EKB annyiból könnyebb helyzetben van, hogy az év hátralévő részére a piac áraz még egy további kamatemelést, legfeljebb ennek időzítése a kérdéses. Így Christine Lagarde ismét megengedheti majd magának, hogy ne adjon egyértelmű iránymutatást.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás