Tovább csökkentette a kamatokat az MNB – eddig várakozások feletti az amerikai gyorsjelentési szezon

2023.07.26. 14:39 • Podcast

„Abszolút biztos volt a jegybank 100 bázispontos kamatcsökkentése. Ez pedig folytatódni fog szeptemberig. Hasonló ütemű kamatmérséklődés folytatódik majd nyáron. szeptembertől jön az igazi kérdés, hogy marad-e a kamatcsökkentés, immár az alapkamatnál” – vázolta fel a jelenlegi helyzetet Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. Szerinte ősztől már az lesz a kérdés, hogy a régiós központi bankoknál milyen mértékű kamatcsökkentésre lehet számítani, mert a Magyar Nemzeti Bank döntéshozóinak erre is figyelniük kell. „Arra is tekintettel érdemes lenniük a magyar jegybankároknak, hogy a nagy jegybankoknak a vélhetően jövőre elinduló kamatcsökkentései milyen mértékűek lehetnek. Szeptembertől már jóval ködösebb, hogy mi lehet előttünk az év hátralévő részében” – részletezte meglátásait Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. A forint árfolyamát az elemző a 370-390 közötti szintre várja az euróval szemben, a következő hónapokban. Az árfolyam alakulása extrán fontossá vált a Magyar Nemzeti Bank számára. Nagy János úgy látja, hogy a külföldi befektetők számára sokkal könnyebb lesz a hazai monetáris döntések megértése, ha az alapkamat lesz újra az irányadó ráta.

Záporoznak az amerikai céges gyorsjelentések

Piaczárás után jelentett a Microsoft és az Alphabet. A technológiai óriások számaival kapcsolatban Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője úgy nyilatkozott a Reggeli Monitorban, hogy a Microsoft befektetői elégedetlenek volt a cég második negyedéves, üzleti szempontból a negyedik negyedéves számaival. „56,2 milliárd dollárra nőttek a bevételek. Nagyot emelkedett a nyereség, részvényeként 2 dollár 69 cent lett a profit. Mégis nagyot estek a részvények, mert a felhőüzletág „csak” 27 százalékkal nőtt a korábbi 30 százalékos ütemmel szemben. 4 százalékot esett a Microsoft részvénye, de összességben a papír idén, eddig 50 százalékos emelkedésen van túl” – elemezte a technológiai óriás negyedéves teljesítményét Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője.

A Google anyacége, az Alphabet is kiugró számokat közölt. 74,6 milliárd dollár volt a bevétel, a cég egy részvényre jutó nyeresége pedig 1 dollár 44 cent lett.”6 százalékot nőtt az Alphabet részvényárfolyama. A vállalati hirdetési bevételek is jól alakultak” – magyarázta a befektetői reakciót Péntek Ádám. 

Az Erste részvényelemzője a légitársaságokat elemezve úgy értékelt, hogy a Delta és a United Airlines is nagyon jól teljesített. „A Delta Airlines 19 százalékkal növelte árbevételét, míg a United Airlines 17 százalékkal tudta növelni a forgalmát. Visszatértek a masszív, nyereséges időszakok, sőt, a profitok meghaladták a 2019-es év azonos időszakának eredményeit. Ennek egyik pozitív hozadéka, hogyha jelképes mértékben is, de 3 év után a Delta Airlines ismét osztalékot fizet” – dicsérte a légitársaságok teljesítményét Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője.

Az interjúban szóba került még, hogy:

  • Még mindig magasak a kamatok, amelyek a lakossági költekezést nemcsak idehaza, hanem az Egyesült Államokban is visszafogják
  • Mi várható a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő üléseitől szeptember után?
  • Mikortól indulhat el a kamatcsökkentés az Egyesült Államokban?
  • Van-e még tér a légitársaságok részvényeinek további árfolyamemelkedésére?

Elsőként Nagy Jánost, az Erste makrogazdasági elemzőjét, majd Péntek Ádámot, az Erste részvényelemzőjét Nagy Károly kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás