Nem eldöntött, hogy mit lép következőnek a Fed

2023.07.27. 08:58 • Erste Reggeli

Emelt a Fed, az előrejelzése pedig nyitva hagyta a kaput a további szigorítás előtt, derült ki Jerome Powell Fed elnök tegnapi, kamatdöntést követő sajtótájékoztatójából. A központi bank 25 bázisponttal 5,25-5,5 százalékra emelte a kamatsávját. Ez a tizenegyedik szigorító lépés volt 2022 márciusa óta. A jelenlegi kamatszint 22 éve a legmagasabb kamatszintet jelenti.

A lépés nem okozott meglepetést, a piac közel százszázalékosra árazta a szigorítást, ennek következtében jóval nagyobb fókusz irányult a jegybank jövőbeli lépéseinek az előrejelzésére. Legutóbb júniusban, amikor tartott a Fed, Powell két további kamatemelést említett, amelyből az egyik most már meg is valósult, míg a másodikkal kapcsolatban nem mondott konkrétumokat a jegybank-vezér. A szeptemberi ülésig több inflációs, munkaerőpiaci és gazdasági aktivitási adat fog megjelenni, melyek kulcsfontosságúak lehetnek a Fed számára, hogy meghozzák döntésüket. Powell az emelést és a tartást is elképzelhetőnek tartja a beérkező adatok alapján.

A monetáris tanács közleményében „emelkedettnek” nevezte meg az inflációt, valamint javított a gazdasági növekedés jelölésén „szerényről” „mérsékeltre”. A bankszektort „stabilnak és ellenállónak” nevezte, de figyelmeztetett, hogy a korábbi bankcsődök következtében szigorodott hitelezés nyomást helyezhet a gazdaságra. A döntéshozók az inflációval kapcsolatban továbbra is elégedetlenek, és ugyan a fogyasztói infláció az egy évvel korábbi 9 százalék körüli magasságból már 3 százalék környékére mérséklődött, a maginfláció ennél makacsabbnak tűnik. A szolgáltatószektor árainak emelkedése jelenti a Fed számára a legnagyobb gondot, ez a szektorban tapasztalható feszes munkaerőpiacnak tudható be.

A piac alapvetően pozitívan fogadta az ülésen elhangzottakat, a részvénypiac mérsékelten emelkedni tudott a kereskedés utolsó óráiban, a dollár gyengült, a tízéves dollárhozam két, a kétéves kötvényhozam négy bázisponttal került lejjebb.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás