OMV és OMV Petrom: Izgalmas lehetőségek adhatnak szárnyakat a részvényeknek

2023.07.28. 11:25 • Erste Kommentár

Az osztrák OMV és a romániai leányvállalata, az OMV Petrom is ma hozta nyilvánosságra negyedéves gyorsjelentését. Az anyavállalat 1179 millió eurós tisztított, CCS-alapú eredménye közel 100 millió euróval elmaradt a várttól, míg a Petrom eredménye megfelelt az elemzők által korábban prognosztizált számoknak. A nyereséget főleg a kitermelés és kutatás üzletág hozta mindkét társaságnál, a finomítás-marketing és a gázüzletágaknál jelentősebb volt a visszaesés a tavalyi évhez képest.

Mindkét vállalat esetében jól látszik, hogy az iparág a második negyedévben érhette el a minimumát. A júliusi finomítói marzsok, az olaj- és gázárak, de még a petrolkémiai nyereségráták is javulást mutatnak. A véleményem az, hogy ha a világ lendületesebben újraindul, az iparági fundamentumok gyorsan fognak javulni, mivel viszonylag alacsony a szabad kapacitások aránya az olaj- és gáziparban. Ezért izgalmas befektetések lehetnek a szektor részvényei. Egyébként a régiós cégekhez hasonló tendenciák jellemzik az olaj- és gázipar egészét: az elmúlt két napban az olasz ENI és a Shell is hasonló visszaesésről, de pozitív jövőképről adott számot. A nagyon sikeres 2022-et egy visszafogottabb 2023 követi, de minden esély megvan arra, hogy 2024 ismét bővülő nyereségességet fog hozni.

Az OMV részvények esetében még egy rövidtávú esemény lesz meghatározó. A cég egyesíteni szeretné vegyipari részlegeit egy közös vállalattá az Adnoc-cal. Az utóbbi cég az Egyesült Arab Emirátusok legnagyobb olaj-, gáz- és vegyipari óriása, maga is tulajdonos az OMV-ben. A két vállalat közösen irányítja a Borealis csoportot és a Borouge nevű vállalatot – mindkét cég vegyiparral foglalkozik. Míg az előbbi főleg Európában és Észak-Amerikában van jelen, az utóbbi székhelye az Egyesült Arab Emirátusok, és főleg az ázsiai piacokat látja el. Az egyesítés okos gondolatnak tűnik, mivel jelentős szinergia van a két csoport között, és a lépés egyszerűsítené a kereszttulajdonlást. A kérdés persze az, hogy a felek miként egyeznek meg: a közös cégben egyenlő részesedést szeretne a két csoport, viszont az OMV kezében lévő eszközök kisebb értéket képviselnek. Emiatt várható, hogy az OMV eszközökkel vagy készpénzzel fizet az Adnoc-nak azért, hogy egyenlő partnerség alakuljon ki egy összeolvadt Borealis/Borouge közös vállalatban. Ha sikerül a tranzakció, akkor 30 milliárd dolláros kapitalizációval a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalata jöhetne létre. Egy ilyen sikeres leányvállalat tovább emelhetné az OMV értékeltségét is.

Az OMV leányvállalatánál, az OMV Petrom-nál pedig egy másik sztori viszi a prímet. A társaság ugyanis fővállalkozója a Neptun projektnek, amely a Fekete-tenger romániai szakaszán termelne földgázt 2027-től. A projektet egy hónapja hivatalosan is elindították, a következő években közel 2 milliárd eurót kíván az OMV Petrom erre elkölteni. Ha megvalósul, nemcsak Románia lehet független az orosz földgáz importtól, de várhatóan Magyarországra és a környező országokba is exportálható évi 1-2 milliárd köbméter földgáz. A mellett, hogy a beruházás az OMV Petromnak és anyacégének, az OMV-nek is jelentős értéknövekedést és részvényár emelkedést hozhat.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás