A növekvő gabonaárak ismét lendületet adhatnak a műtrágyagyártóknak

2023.07.31. 11:31 • Erste Kommentár

Az orosz-ukrán gabonaszállítások felfüggesztése illetve az El Nino miatti időjárási bizonytalanság a termésátlagokban az elmúlt hetekben lendületet adott a globális gabonaáraknak. Az árak az orosz-ukrán háború kitörését követően rekordot döntöttek, azóta azonban jelentős árcsökkenés volt látható, a piac az energiaárakhoz hasonlóan visszatért a konfliktust megelőző szintekre. A gabonafélék áremelkedése ismét előtérbe helyezte az amerikai műtrágyagyártókat, akik ezen konfliktus legnagyobb nyertesei, több oldalról is. Egyrészt a magasabb gabonaárak és az emiatt keletkező nyereségek miatt magasabb szintre lehet emelni a műtrágya árakat. Másrészt a növekvő energiaköltségek miatt jelentős versenyelőny van az óceánon túl. Az amerikai földgázár ugyanis negyede-ötöde az európai áraknak. Így a kontinens szereplői ösztönzést kapnak arra, hogy inkább az importot növeljék a saját termelés helyett. Fontos kérdés még, hogy mi lesz az orosz műtrágya exporttal. A tavalyi 15%-os visszaesés után idén nő a termelés és a harmadik világ felé történő export értékesítés. Azonban a gabonaexport felfüggesztése miatt kialakult helyzet kihathat az orosz műtrágyát érintő szankciós intézkedésekre is, ami fékezheti a termékek megjelenését a világpiacon.

Az USA három legnagyobb műtrágyagyártója a következő:

  • CF Industries: Az amerikai cég a világ egyik legnagyobb nitrogén alapú műtrágya gyártója, főleg Észak-Amerikában értékesít.
  • Nutrien: A kaliforniai társaság jelentős globális szereplő, mind a nitrogén, mind a kálium, mind a foszfát alapú műtrágyapiacon. Globális szereplő, de főleg Latin-Amerikában erős.
  • Mosaic: Az amerikai vállalat főleg a nem-nitrogén műtrágyákban erős, szintén globális szereplő.

Mellettük még egy fontos vállalatot emelnék ki, ez pedig a norvég Yara, amely szintén globális szereplő, de az imént említett cégekkel ellentétben a termelése is globalizált. A Yara alapvetően nitrogén műtrágyára szakosodott, termelésének 40%-a az USA-ból, 25%-a pedig Európából származik.

A chicagói tőzsde közeli határidős búza ára 2022. január 1-étől (USD/5000 bushel)

Forrás: Bloomberg

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás