A Fitch költségvetési, hitelességi és adósságszolgálati problémákat lát az Egyesült Államokban

2023.08.02. 10:30 • Erste Kommentár

A Fitch Ratings tegnap AAA-ról AA+-ra rontotta az Egyesült Államok adósbesorolását. A hitelminősítő intézet a költségvetési helyzet következő három évben várható romlásával, a kormányzás hitelességének csökkenésével és a növekvő általános adósságterhekkel indokolta a döntést. A költségvetési hiány idén 6,3 százalékra emelkedik a tavalyi 3,7 százalékról, főleg a ciklikusan alacsonyabb bevételek, az új költekezési programok és a magasabb kamatkiadások miatt. A szövetségi költségvetésen kívüli, állami és helyi önkormányzatok hiánya is nő – a tavalyi 0,2 százalékos GDP-arányos többlet idén 0,6 százalékos deficitbe csap át. Ezt nem ellensúlyozza a Fiscal Responsibility Act kiadáscsökkentési terve sem, ami a hadikiadásokon kívüli költések 15 százalékos visszavágását célozza meg a szövetségi költségvetésben.

A Fitch elégedetlen a kormányzás hitelességével is. A jelentés kiemeli, hogy nincs egyértelműen működő mechanizmus, ami fékezné az egyenleg romlását, a júniusi kétpárti megegyezési gyakorlat a fiskális plafonról pedig nem elég hatékony, hogy a jövőben kiszámítható legyen a rendszer. A kormánynak nincsenek középtávú tervei, hogy a mostani laza költségvetési fegyelmet visszaállítsa. A Fitch emiatt 2023 után is deficit problémákat lát, a növekvő szociális és egészségügyi kiadások további nyomást helyeznek a rendszerre.

Végezetül érdemes kiemelni a magas kamatok és a növekvő adósságszolgálat kérdését is. Az USA jelenlegi 112,9 százalékos hitel/GDP aránya ugyan kisebb, mint a 2020-es 122,3 százalék, de magasabb a covid előtti, 2019-es 100,1 százaléknál. A Fitch szerint a mutató 2025-re 118,4 százalék lesz. A kamatköltség eközben évről-évre emelkedik, és a GDP 3,6 százalékra nő 2033-ra, míg korábban bőven 1 százalék alatt volt. A Fitch szerint a gazdaság recesszió közeli állapotba kerülhet 2024-ben, mivel a GDP csak 0,5 százalékkal bővül, miközben a Fed szeptemberben további 25 bázisponttal 5,75 százalékra növeli az irányadó kamatot. A jegybank továbbra is csökkenti a kezében lévő államkötvényeket és jelzálog papírokat. Januártól július végéig 500 milliárd dollárral csökkent a Fed mérlegfőösszege.

A Biden-kormány tisztviselői hevesen kritizálták a döntést, Janet Yellen pénzügyminiszter pedig önkényesnek és elavult adatokon alapulónak minősítette a hitelminősítő lépését. A Fehér Ház képviselői szerint a jelentés nem volt megalapozott, mivel a fejlett gazdaságok közül az USA lábalt ki leggyorsabb a Covidból. A Fitch jelentése szerintük bizarr, mivel a gazdaság erős és ellenálló, a fundamentumok pedig nem mutatnak a vártnak megfelelő romlást. Az USA gazdasági adatai egyelőre nem mutatnak akkora romlást, mint amire az év elején számítani lehetett, ugyanakkor a Fed 5 százalék fölé emelte a kamatokat, amire korábban nem számítottak az elemzők. Ez pedig valószínűleg még nincs teljesen beárazva, és okozhat növekedési lassulást a következő negyedévek során.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás