Nagyot esett a Richter profitja

2023.08.04. 09:41 • Erste Reggeli

A Richter ma reggel tette közzé első féléves eredményét. A társaság árbevétele 5,6%-kal 203,8 milliárd forintra bővült, ami összhangban volt a várakozásokkal. A forint erősödése ezúttal fékezte a növekedést, hiszen euróban számolva az összes piacon kétszámjegyű növekedés volt tapasztalható. A Vraylar továbbra is kiugró mértékben járul hozzá a Richter eredményéhez, mivel több, mint 40 milliárdos royalty származott a készítmény Egyesült Államokban elért értékesítéséből.

Az üzemi eredmény 21%-kal 40,9 milliárd forintra esett vissza és ezzel mintegy 10%-kal elmaradt a várakozástól. A tavalyi második negyedévben még nem kellett különadót fizetnie a Richternek, ez most már azonban 9 milliárd forintnyi költségnövekedést okozott.

Az adózott eredmény 28,7 milliárd forint lett, ami több, mint 60%-os visszaesés a tavalyi kiugróan jó eredményhez képest. Ezzel némileg jobb lett az eredmény, mint a mi konzervatív, 26,5 milliárd forintos előrejelzésünk, viszont elmaradt a piaci konszenzustól. A pénzügyi eredmény a rubel árfolyamának kilengése miatt nagyot változott, a tavalyi 28,7 milliárd forintos pénzügyi nyereséggel szemben ezúttal 7,7 milliárdos pénzügyi veszteséget mutatott. Vagyis ceteris paribus több mint 36 milliárd forinttal rontva a Richter eredményét.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás