Hasít az európai bankszektor

2023.08.04. 10:07 • Erste Kommentár

A MOL és a Richter gyorsjelentésével elindult a magyar jelentési szezon. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Európában már a vége felé közelít a közzétételi időszak. A STOXX Europe 600 tagjainak már közel 70%-a nyilvánosságra hozta pénzügyi beszámolóját. A legjobb teljesítménnyel a pénzügyi szektor (bankok és biztosítók) büszkélkedhetnek. Egyrészt profitjuk 64%-kal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest, ami a legnagyobb bővülés a szektorok között, és bőven előzi az európai cégek átlagos 2-3%-os visszaesését. Másrészt a szektor a legnagyobb mértékben, 15%-kal múlta felül a várakozásokat, míg az átlagos felülteljesítés  5-6% volt a negyedévben.

A jó eredmény két tényezőnek köszönhető. Egyrészt az EKB kamatemelésének hatására jelentősen javult a nettó kamatmarzs és emelkedett a nettó kamatjövedelem. Ráadásul itt még várható némi további javulás. A másik jelentős tényező pedig a vártnál alacsonyabb céltartalékképzés. Az európai nagybankok közül egyedül a Deutsche Banknál volt a vártnál magasabb a céltartalékképzés, az összes többinél kedvező meglepetést láthattunk, melynek értéke az ING vagy a SocGen esetében is nagyságrendileg 300 millió euró volt. A kedvező hitelportfolió minőség fő oka, hogy a recesszióközeli gazdasági állapot ellenére a munkaerőpiac rendkívül ellenálló. A munkanélküliségi ráta történelmi mélyponton, 6,4%-on van az Eurózónában, és végső soron ez a fő indikátor, ami meghatározza a portfolió minőséget.

És ha már itt tartunk, említsük meg az OTP-t is, mely jövő héten csütörtökön teszi közzé negyedéves számait. A kedvező környezet itt is érvényesülhetett, eredményelőrejelzésünkben mindössze 10,7 milliárd forintos kockázati céltartalékképzéssel kalkulálunk, ami elenyészőnek mondható.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás