Rekord profitot hozhat az OTP

2023.08.07. 11:59 • Erste Ötletgyár Mini

Az OTP augusztus 10-én piacnyitás előtt teszi közzé második negyedéves eredményét.

Az OTP két akvizíciót is lezárt az idei első félévben, melyek javítani fogják az idei eredményt. A szlovén Nova KBM felvásárlását már februárban (így annak számai már teljes mértékben megjelennek a második negyedéves eredményben), míg az üzbég Ipoteka Bank felvásárlását júniusban. A júniusi zárás miatt az üzbég bank eredménye csak egészen minimális hatással lesz az OTP csoportszintű számaira, viszont a tranzakcióhoz kapcsolódóan jelentős, 200 millió eurós pozitív korrekciós tételt számolhat el az OTP badwill címén, ami a többi korrekciós tétel között fog megjelenni.

Szintén a korrekciós tételek között kerül kimutatásra a magyar extraprofit-adó módosításának pozitív hatása, ami ellensúlyozhatja a hazai kamatstop meghosszabbításának negatív hatását. A korrekciós tételek összességében jelentős pluszt mutathatnak majd, nagyban hozzájárulva a negyedéves profithoz. Várakozásunk szerint a második negyedévben 308,1 milliárd forintos nyereséget érhetett el a bank, ami új rekordot jelenthet. A korrigált adózott eredmény 218,1 milliárd forint lehetett a negyedévben, ami szintén új rekordot jelentene.

A kamatemelések hatására a nettó kamatjövedelem 7 százalékkal emelkedhetett az előző negyedévhez képest és 25,1 százalékkal a tavalyi év második negyedévéhez képest. A Nova KBM akvizíciója szintén pozitívan befolyásolja a bevételi számokat. A magyar nettó kamatmarzs továbbra is a fókuszban maradhat, különösen az előző negyedévi esést követően, a magas magyar alapkamat ugyanis negatívan hat a magyar marzsokra. A nettó díj- és jutalékbevétel 20,9 százalékkal bővülhetett a tavalyi év azonos időszakához képest. Az inflációs környezet hatására a működési költségek 19,9 százalékkal emelkedhettek a tavalyi év azonos időszakához képest. A kockázati profil ugyanakkor továbbra is kedvező maradhatott, és mindössze 10,7 milliárd forintos céltartalékképzéssel számoltunk a negyedévre.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás