Jó számok segítik a forintot

2023.08.08. 11:54 • Erste Kommentár

Ma reggel két jó adattal örvendeztetett meg bennünket a Statisztikai Hivatal. Egyrészt gyakorlatilag a vártnak megfelelő mértékben csökkent az infláció júliusban, s már „csak” 17,6 százalék volt a pénzromlás üteme az előző havi 20,1-el szemben. A külkereskedelmi többlet pedig tovább növekedett 1,481 Mrd euróra júniusban az előző havi 1,129 milliárdról.

 

Forrás: KSH, Erste

Az áremelkedés üteme 2,5 százalékponttal csökkent, amelyben jelentős szerepet játszott az élelmiszerárak havi 0,9 százalékos csökkenése, s így már „csak” 23,1 százalék azaz 6,2 százalékponttal kisebb az éves áremelkedés, mint egy hónappal korábban volt. Ami szintén optimizmusra adhat okot, hogy a maginfláció, hosszú idő után először esett be a fő inflációs szám alá a 17,5 százalékos értékével. Ez is, na meg a bázis hatás jótékony hatása miatt, tovább csökkenhet a pénzromlás az elkövetkező hónapokban, s október-november folyamán beeshet 10 százalék alá. Év végére pedig 7 százalék alatt is lehet. Persze ez sok mindentől függ. Ilyen lehet az üzemanyag ár változása, amely az elmúlt több, mint egy hónapban elég nagyot emelkedett.

Forrás: KSH, Erste


A külkereskedelmi többletben, az alacsonyabb energiaárak (földgáz), az alacsonyabb belső lakossági fogyasztás játszhatja a fő szerepet, miközben az akkumulátor gyárak és a gépjárműgyártás hozhat többletet. Ha a 12 havi mozgóátlagra nézünk, akkor az bizony eléggé emelkedő trendbe került, s hamarosan az is átfordulhat a pozitív tartományba. Ez még akkor is bekövetkezhet, ha az elkövetkező hónapokban már nem várunk ilyen erős többletet, amelynek az elsődleges oka, a belföldi fogyasztás fokozatos magára találása. Mindenesetre az alábbi grafikonon jól látszik, hogy míg az elmúlt években valamelyest korrelált a forint euróval szembeni árfolyama a külkereskedelmi többlettel, az elmúlt hónapokban ez a korreláció feltört s a két árfolyam grafikon között a rés még tágult is. Pedig inkább szűkülnie kellene, hiszen az euró ellátottsága az országnak jelentősen javul, vagyis az euróéhség elvileg csökken. S az infláció csökkenésével összhangban bekövetkező effektív kamatcsökkentések is még elég magas hozamtöbbletet biztosítanak a forint számára.

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás