Defláció Kelet-Ázsiában!

2023.08.09. 09:02 • Erste Reggeli

2021 februárja óta először regisztráltak csökkenést az éves alapon összehasonlított fogyasztói árakban Kínában, az infláció mértéke mínusz 0,3 százalék volt júliusban a júniusi kereken 0 százalék után. Az elemzőket nem lepte meg különösebben az adat, ugyanis a Bloomberg-konszenzus mínusz 0,4 százalék volt.

Az áresést az okozta, hogy a Zéró-Covid politika elengedése után hirtelen felpörgő fogyasztói kereslet mostanra visszaesett. Az ingatlanszektor továbbra is problémákkal küzd és az exportforgalom óriási visszaesésben van, ami tetézi a kínai gazdaság gondjait.

A termelői árak csökkenése már tizedik hónapja tart, júliusban mínusz 4,4 százalék volt a termelői infláció mértéke. Ez valamelyest nagyobb, mint a várt mínusz 4 százalék, de a júniusi mínusz 5,4 százalékhoz képest mérséklődést jelent.

A befektetők egyre valószínűbbnek tartják, hogy a jegybank lazítani fog és támogatja a gazdaságot. Például az alapkamat csökkentésével, a PBOC ilyen terveire már tett utalást a China Securities Journal. Ezt persze nem könnyíti meg a gyenge kínai deviza és a gazdaság eladósodottságának óriási mértéke. Ugyanígy a fiskális stimulus sem egyértelmű, hiszen több önkormányzat is hatalmas adóssággal küszködik, amelynek megoldása már sok fejtörést okozott az ország vezetői számára.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás