Az eredményeket nézve már nem is annyira magyar bank az OTP

2023.08.10. 09:23 • Podcast

Bár szeretünk magyar bankként gondolni az OTP-re, hiszen innen indult, és a székháza is Budapesten található, már néhány éve nem Magyarországról, hanem a külföldi piacokról érkezik a profit jelentősebb része – mondta az Erste részvényelemzője a Reggeli Monitorban. Az elmúlt időszak pedig még tovább nyitotta az ollót a külpiacok javára. Magyarországon a szigorú bankadó, az extraprofit-adó, és a kamatstop intézménye is erodálja az eredményeket. Nem beszélve arról, hogy az idei évben a belső kereslet lassulása, a hitelezés visszaesése (elsősorban a magas alapkamat miatt) idehaza látványosabb, mint más európai országban, ahol az OTP jelen van.

Kulcsország lehet viszont az OTP második negyedéves nyereségességében Szlovénia. A társaság februárban lezárta a Nova KBM Bank felvásárlását, így a szlovén pénzintézet eredménye már teljes egészében az OTP-t gazdagította áprilistól júniusig. Ráadásul a kamatmarzsok is javultak, hiszen az Európai Központi Bank ebben az időszakban folyamatosan emelte az irányadó ráta szintjét – tette hozzá Nagy András.

Az eredményeket az üzbég Ipoteka Bank felvásárlása is támogathatja. Az OTP június végén zárta le a tranzakciót, és bár operatív értelemben még nem „fialt” számottevő összegeket az üzbég pénzintézet, de a számviteli eredményeket mégis megdobhatja, nagyjából 200 millió euróval. Ez annak köszönhető, hogy az OTP a könyv szerinti érték alatt jutott hozzá az Ipotekához, és ezért számolhatja el ezt a kedvező számviteli tételt a második negyedévre vonatkozóan.

Nagy András beszélt az orosz piacról is. A szakértő szerint az OTP szívesen túladna oroszországi operációján, azonban, mivel a banki tranzakciók Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes engedélyéhez kötöttek, ezt nem tudja megtenni kedvező feltételek mellett. Szűk ugyanis a potenciális vásárlók köre, és ezért csak meglehetősen nyomott áron tudnák értékesíteni, az amúgy teljesen önfinanszírozó orosz leánybankot. „Pozitívum, hogy az oroszországi operáció nem jár plusz pénzügyi ráfordítással, viszont a nyereséget sem tudja kihozni az OTP az országból” – mondta az Erste részvényelemzője. Az OTP számára az is bizakodásra adhat okot, hogy a második negyedéves nyugat-európai banki gyorsjelentések, amelyek már igencsak a végükhöz közelednek, eddig meglehetősen erős eredményeket hoztak.

Nem tart a 4iG-től a Magyar Telekom

A piac kedvező eredményeket vár a Magyar Telekomtól is. A társaság teljesítményét egyrészt az javíthatja, hogy az első negyedév végén 14 és fél százalékkal megemelte a szolgáltatásainak díját, másfelől pedig, a tavalyi év azonos időszakához képest kevesebb extraprofit-különadót kellett elszámolnia. Az egyik húzó üzletág továbbra is a mobiltelefon lehet, ugyanis az adatforgalom dinamikusan bővül, miként, érdekes módon, az SMS-bevételek is folyamatosan emelkednek.

A Magyar Telekom áremelése volt egyébként a legnagyobb mértékű a hazai telekommunikációs szolgáltatók közül. Ez Nagy András szerint arra utal, hogy a Telekom nem tart a piaci versenytől, amit a 4iG egyre nagyobb térhódítása támaszt vele szemben. Hiszen kimaxolta az áremelés felső határát, nem tartva attól, hogy ez az ügyfélkör esetleges lemorzsolódásához vezetne.

A beszélgetés második felében Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Őt mások mellett arról kérdeztük, hogy:

-           mi adhat okot leginkább bizakodásra a hazai inflációs trendekben?

-           miért ugorhat meg ismét, ideiglenesen, a fogyasztói árindex a jövő évben?

-           minek köszönhető a historikusan magas, júniusi magyar külkereskedelmi többlet?

-           javult-e az államháztartás, a költségvetés helyzete?

A teljes interjút itt hallgathatják meg. A műsor első felében Nagy András, az Erste részvényelemzője, majd Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás