Mi van?

2023.08.16. 11:43 • Erste Kommentár

Ez szörnyű rossz lett! Azt hittem, nem látok jól. A várt 1,4 százalékkal szemben 2,4 százalékkal csökkent a magyar GDP a második negyedévben, messze meghaladva a legpesszimistább (-1,9 százalékos) előrejelzést is.

Forrás: KSH, Erste

Így már negyedik negyedéve láthatunk csökkenést a magyar kibocsátásban (-1,0, -0,6, -0,4, -0,3 százalék). Öröm az ürömben, hogy a trend növekvő, de ez csak a matematika iránt fogékony embereket fogja meg. A közgazdaságtan sajnos ledobja láncait, nem szereti a folytonos függvényeket. Vagy legalábbis nem érdeklik azok. A diszkrét változások az ő terepe.

Szóval nagyon rossz lett az adat. Közben a román gazdaság is a vártnál gyengébb számot (most borzolni fogom a kedélyeket), csak 1,1 százalékos növekedést produkált a várt 2,5 százalékkal szemben. Az USA-ban az atlantai Fed arról pedig beszél – a tegnapi erős kiskereskedelmi értékesítési adatok kapcsán is –, hogy a harmadik negyedévben – aminek már a felénél járunk! – szerinte 5 százalék is lehet az amerikai GDP növekedés.

Na de itthon, a gyenge ipar és a gyenge szolgáltatói szektor zúzta be a gazdasági növekedést. Nevezetesen a magas infláció elintézte a fogyasztást, s csak az export maradt. Különben azt láttuk, hogy a legnagyobb magyar fuvarozó, a Waberer’s ehhez képest egészen jó eredményt tudott nyújtani, amiben benne van az is, hogy pl. az autógyártóknak, s másoknak is nyújt logisztikai szolgáltatást, ami aztán az exportot erősíti. Ugyanakkor az agrárium a tavalyi gyenge évet követően most jól teljesít. Így e nélkül még nagyobb lett volna a visszaesés.

Habár továbbra is javulást várnak a makroelemzőink a második félévben (javuló kiskereskedelmi forgalom és felpörgő akkumulátorgyárak), azért kihangsúlyozzák, hogy az idei év egészére nagy valószínűséggel már gazdasági visszaeséssel kell számolnunk.

S miért érezzük ezt kevésbé? Azért, mert ez a technikai recesszió nem járt, nem jár számottevő munkaerőpiaci romlással. Így ezt elsősorban egyes kisebb boltok, termelőegységek érzik meg inkább.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás