Újabb pénzügyi problémák Kínában, bajban az árnyékbank

2023.08.18. 12:16 • Erste Tízórai

A kínai Zhongzhi Enterprise Group, az ország egyik legnagyobb árnyékbankja – mely rendszer az ország hitelállományának körülbelül 10 százalékát teszi ki – több ezer ügyfele számára leállította a kifizetéseket. A vagyonkezelő több, mint 1000 milliárd jüannyi (kb. 137 milliárd dollár) állományt kezel. A hatóságok már rávetették magukat az ügyre, hogy megoldják a felmerült problémát és lehetőleg lokalizálják azt.

A rendszer lényege, hogy az árnyékbankokra kevésbé vonatkoznak a kereskedelmi bankokra érvényes szabályok, tevékenységük pedig főleg vagyonkezelési termékek értékesítésében merül ki, amelyből származó bevételeket főleg ingatlanfejlesztőkhöz irányítják át.

Az ingatlanfejlesztői válság már jó ideje húzódik az ázsiai szuperhatalomban, az Evergrande Group pedig már az Egyesült Államokban is csődvédelmet kért. Az ingatlanfejlesztői rendszer válsága pedig úgy tűnik, hogy most az árnyékbankrendszert is elérte, melyben körülbelül 2.900 milliárd dollár értékű jüant kezelnek.

A hír újra felszínre hozta azon problémákat, amelyek már korábban felmerültek a néha átláthatatlannak nevezett kínai pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatban. A jüan 16 éves mélypontjára esett a dollárral szemben, míg a jegybank alapkamat-vágásra kényszerült, hogy növelje a likviditást.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás